banksy rendieren

Kunstenaar tovert bankje om in kerstslee

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Een gewoon bankje, dat in de slee van de kerstman verandert zodra iemand erop gaat liggen. De Britse kunstenaar Banksy maakte een muurschildering om aandacht te vragen voor mensen die dakloos zijn.

Het Verenigd Koninkrijk maakt zich klaar voor de verkiezingen aanstaande donderdag. Britse kiezers gaan dan naar de stembus voor een nieuwe regering.

Voor de Britse straatkunstenaar Banksy een goed moment om te laten zien dat de nieuwe leiders een groot probleem moeten oplossen: meer dan 300.000 mensen in het land hebben geen dak boven hun hoofd. Ze slapen 's nachts op straat, in parken op de grond of op bankjes.

Kerstman

Banksy is wereldberoemd, maar niemand weet wie hij echt is. Zijn graffiti-kunstwerken maakt hij op onverwachte plekken, overal in de wereld. Deze keer koos hij een muur met een bankje ervoor in de Britse stad Birmingham. Hij schilderde twee rendieren waardoor degene die op het bankje ligt, verandert in de kerstman. Zo wil hij aandacht vragen voor de vele daklozen in het land. 

Ryan

Daarna filmde Banksy Ryan, een dakloze man die zich op het bankje klaarmaakt voor de nacht. Op Instagram schrijft hij bij het filmpje: 'God bless Birmingham. In de twintig minuten dat we Ryan filmden, gaven voorbijgangers hem iets warms te drinken, twee chocoladerepen en een aansteker.' 

Rode neuzen

Een paar dagen nadat Banksy het filmpje online had gezet, rende een man met een spuitbus naar de muur om de rendieren een rode neus te geven. Snel daarna werd de schildering afgedekt met beschermend plastic. Een verzamelaar van Banksy's werk vond die rode neuzen niet zo erg. Volgens de BBC zei hij: 'Hoort Rudolph geen rode neus te hebben? Misschien is Banksy het vergeten?'

Banksy

Anderen lazen ook: Schilderij van Banksy vernietigt zichzelf.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

"Echt geniaal met die kerst slee" hoe waar is dat van gemaakt.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.