Leuke voorbeelden van stop-motionfilmpjes

Lekker lang aan de gang met stop-motion

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek
Caroline
Koster

En? Verveel je je al een beetje in deze derde week thuis? Waarom maak je niet je eigen stop-motionfilmpje? Je bent er lekker lang mee bezig en dan heb je ook nog wat!

Stop-motion is een filmpje gemaakt van tientallen of soms zelfs honderden fotootjes achter elkaar geplakt. Heb je weleens een flipboekje gemaakt? Een boekje waarin je steeds op dezelfde plek op iedere bladzijde een tekeningetje maakt dat maar een klein beetje anders is dan het vorige plaatje? Als je er dan heel snel doorheen bladert, lijkt het of je tekening beweegt. Stop-motion is eigenlijk hetzelfde. En dat doe je zo:

Stap 1: Zoek een leuke achtergrond voor je filmpje. Bijvoorbeeld de eettafel of de vloer. Zet je telefoon of tablet stevig neer zodat de achtergrond niet ‘beweegt’.

Stap 2: Kies een poppetje, autootje, of nog beter, iets zelfgeknutselds dat je wilt laten bewegen. Zet de poppetjes in de beginpositie.

Stap 3: Laat nu je poppetje bewegen door het steeds een heel klein stukje op te schuiven. Maak na iedere beweging een foto.

Allemaal achter elkaar ziet het er dan zo uit:

View this post on Instagram

Oké, de laatste... echt!

A post shared by @ caroline.koster on

‘Met z’n tweeën word je creatiever’

De zusjes Emma (9) en Zoë (7) uit Weesp maken ook stop-motionfilmpjes. Emma: ‘Een vriendin van mij maakte ze. Toen ik hoorde dat we drie weken thuis moesten blijven, wilde ik dat ook weleens proberen.’ De zussen werken samen aan de filmpjes. Inmiddels hebben ze er al vijf gemaakt en gaan ze nog vrolijk verder. Eén maakt de foto’s, terwijl de ander het object verplaatst. Ze wisselen elkaar steeds af. Emma: ‘Als je met zijn tweeën werkt, kun je er samen over nadenken en nieuwe ideeën verzinnen. Je wordt er creatiever van.’

Tips
Als tips geven de zussen nog: ‘Zorg ervoor dat je hand niet op de foto’s staat, want het moet tenslotte lijken alsof er iets beweegt wat eigenlijk zelf niet bewegen kan. En ga niet in het licht staan als de foto wordt gemaakt. Dan valt er geen schaduw op het object.’

‘Bedenk eerst een verhaal’

Ook Pien (6) uit Weesp maakte een filmpje, met haar vader Merijn. Zij pakten het nóg wat uitgebreider aan. Pien: ‘Ik vroeg aan mijn vader hoe een film wordt gemaakt en dat heeft hij toen uitgelegd door samen een stop-motionfilmpje te maken. Ik had een verhaal in mijn hoofd met mijn Playmobil-manege. Op een plank in de stal staat een gouden beker en die wilde ik laten omgooien door mijn zwarte Playmobil-kat. Het is handig om alvast je eigen verhaal te hebben voordat je begint.’ Pien en haar vader zijn best lang met het filmpje bezig geweest en hebben niet alleen binnen, maar ook buiten foto’s gemaakt. Op YouTube vonden ze daarna nog bijpassende geluiden en ze namen zelfs een voice-over op!

Er zijn verschillende gratis apps waarmee je van al je foto’s een filmpje maakt. Emma, Zoë en Pien gebruiken Stop Motion Studio.

Anderen lazen ook: Meer tips voor stop-motion.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Super leuke stopmotions topie Blij Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps