Stop motion Niek Michel

Maak in 8 stappen je eigen stop-motionfilmpje

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Weet je niet wat je moet doen vandaag? Waarom maak je niet eens een stop-motionfilmpje? 

Alles wat je ervoor nodig hebt is een camera of telefoon met camera, een computer en wat ingrediënten. Animator Niek Michel legt de rest uit.

Voor je begint… 

Zet je camera op de laagste resolutie. Als je niet weet hoe dit moet, vraag het even aan je ouders. Voor een filmpje van 33 seconden heb je wel tweehonderd foto’s nodig. Een statief is ook handig, omdat de camera stil moet blijven staan. Je kunt er ook zelf een in elkaar knutselen. Bind je camera of telefoon vast aan een latje en leg dat tussen een stapel boeken. Je camera filmt dan vanaf boven. 

Stap 1: Kies je verhaal

Kies welke ingrediënten je tot leven wilt wekken. Álles kan in de wereld van stop-motion: appels, koekjes, speelgoed, klei, mensen, potloden, rijskorrels. Het is leuk om iets te verzinnen wat eigenlijk niet kan. Kies ook een ondergrond, zoals een gekleurd papiertje. Kijk even door de lens of alles in beeld goed bedekt is. 

Stap 2: Begin met niks

Op de eerste foto die je maakt staat niks. Je kunt nu eenmaal niet midden in een actie beginnen. 

Foto: Shody Careman

 

Stap 3: Alleen de neus

Op de tweede foto laat je je ‘hoofdpersoon’ langzaam in beeld verschijnen. Alleen zijn neus is nog in beeld als je de foto maakt. Op de volgende foto is-ie al een heel klein stapje verder. En op de foto erna wéér een stukje. Kijk na tien foto’s even op je camera of het werkt. 

Foto: Shody Careman

Stap 4: Huh? 

Er moet iets gebeuren wat je niet verwacht. Er komt bijvoorbeeld een koekje aan. Maak weer foto’s van elk stapje dat het koekje maakt. Pas op dat je je hand niet per ongeluk fotografeert! En let erop dat je nu állebei de voorwerpen beweegt op elke foto. 

Foto: Shody Careman

Stap 5: Fantaseer 

Overtuig met je fantasie. Als een hond een koekje eet, neem je bijvoorbeeld zelf kleine hapjes en leg je het koekje steeds weer neer voor de volgende foto. 

Foto: Shody Careman

Stap 6: Klei is fijn 

Klei werkt altijd goed. Je kunt er van alles van kneden, bijvoorbeeld een slang die langzaam door het beeld kronkelt. Ineens rolt de slang zichzelf op. Kneed niet ineens een bol, maar fotografeer de klei na elk kneepje dat je erin zet.  

Foto: Shody Careman

Stap 7: Aftiteling 

Je bent er bijna! Alleen de aftiteling nog. Als je die schrijft, schrijf de letters dan streepje voor streepje en fotografeer elke stap. Als je het potlood met de punt op de letter legt, lijkt het of het potlood zelf schrijft. 

Foto: Shody Careman

Stap 8: Op de computer 

Je hebt nu héél veel foto’s, maar nog geen filmpje. Daarvoor heb je je computer nodig, met een programma als Windows Moviemaker (op een Microsoft-computer) of Quicktime (op de Mac). Zet eerst je foto’s op je computer. In Windows Moviemaker maak je een ‘nieuw project’ aan. Dan zoek je je foto’s en open je die. Pas de tijdcode aan naar zes beeldjes per seconde. Dit doe je door alle foto’s te selecteren en de ‘weergaveduur’ aan te passen naar 0.2 seconde. Sla je filmpje op als MPEG4 en geef hem een mooie titel. Succes! 

Foto: Shody Careman

Als je een Smartphone hebt, is het nóg makkelijker om een stop-motionfilmpje te maken. Er zijn allerlei apps voor. 

Niek Michel geeft workshops over fotografie en animatie voor kinderen. Dit zijn een paar van de filmpjes die kinderen tijdens die workshops maakten:

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: 10 tips voor het maken van een vlog.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

why? (vertaling: waarom?)

bedankt voor de stappen we hebben er veel aan

ik vind het heel leuk en het is goed en duidelijk uitgelegd. we gaan het op school doen en ik heb heel veel aan dit artikel.
heel erg bedankt!!!!!

ik vind het grappig hoe het eruit ziet Juichen Blij Duimomhoog

ik vond het leuke filmpjes en het waren goeie tips. Duimomhoog Blij

echte he goeie reactie

Leuke tips, beetje jammer dat er geen windows movie maker meer beschikbaar is. Wellicht kun je een alternatief vermelden?

tnx voor de stappen heb een 7.5 voor me filmpje ik sta nu weer voldoende :)

inderdeaad zo bad : )

Ik maak heel veel stopmotion filmpjes, de meeste tips kende ik al. Maar sommige ook niet. Voor stopmotion filmpjes kan je ook gewoon de app "stopmotion" gebruiken. Die kan je ook gebruiken op de computer. Blij Duimomhoog

welk programma kan je gebruiken?

ik hou van kaas

hij moeten voor school een stopmotion maken en dat is deze web heel veel

Top wij gaan het ook doen voor school Vraagtzichaf Blij Duimomlaag Juichen Duimomhoog Rentweg Oeps

super tof

ik vind het super leuk!!! Blij Juichen Duimomhoog Blij Blij Rentweg Juichen Duimomhoog Juichen Juichen

Ik wil mee doen met stop motion Mag ik mee doen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps