Steve McQueen_Year 3: a Portrait of London,

Meer dan 3.000 klassenfoto's in een museum in Londen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Haren gekamd? Zit iedereen recht? En lachen maar! De Britse kunstenaar Steve McQueen bedacht een kunstproject waarvoor hij duizenden klassenfoto's op scholen in Londen maakte.

Toen filmmaker en kunstenaar Steve McQeen door de school van zijn eigen kind liep en al die leerlingen zag vroeg-ie zich af: wie zijn dit allemaal? En wat gaan al deze kinderen later in de wereld doen?

Hij wilde laten zien dat de kinderen van nu, de volwassenen van de toekomst zijn. Daarom besloot McQueen zoveel mogelijk 7- en 8-jarigen in groep 4 in de Britse hoofdstad Londen te fotograferen. Op die leeftijd beginnen kinderen volgens hem te ontdekken hoe groot de wereld is.

Klassenfoto's

Een team van assistenten van McQueen bezocht afgelopen jaar 1.504 scholen. Daar maakten ze 3.128 klassenfoto's van 76.146 vierdegroepers en hun ruim zesduizend juffen en meesters. Die foto's hangen nu allemaal in het Londense museum Tate Britain en op billboards door de hele de stad.

Steve McQueen & Tate_Year 3: a Portrait of LondonSteve McQueen voor de klassenfoto's in het museum

Wereld

Al die klassenfoto's bij elkaar laten zien dat Londen een mix is van culturen en religies van overal ter wereld. McQueen hoopt dat álle kinderen die op de foto's staan naar het museum komen om te kijken. En hopelijk vinden ze het zo leuk dat ze daarna naar musea blijven gaan. Hij vindt het belangrijk dat kinderen kennismaken met kunst: 'Kunst is het begin van iets groters', zegt hij.

Bij het project hoorde een speciaal lesprogramma over creativiteit waarin de kinderen konden laten zien wie ze zijn en waar hun familie vandaan komt. 

Steve McQueen &Tate_Year 3: a Portrait of LondonOp veel Britse scholen dragen kinderen een uniform

Steve McQueen & Tate_Year 3: a Portrait of LondonOngeveer zeventig procent van alle scholen in de stad deed mee aan het fotoproject

Privacy

Voor de veiligheid en de privacy van de kinderen staan de namen van de scholen niet bij de foto's. Kinderen die in het museum hun eigen klassenfoto willen vinden, moeten hun school vragen waar die hangt. Ook de museumgidsen weten het niet. De toegang is gratis en je hoeft niet vooraf te reserveren.

In dit Engelstalige filmpje over het project zie je nog meer klassenfoto's.

Anderen lazen ook: Kinderen kijken anders naar kunst dan volwassenen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook