
Merry Lockdown: Maak een stop-motionfilmpje
Een extra lange kerstvakantie én een totale lockdown. Hoe kom je die door? Kidsweek schiet te hulp met tips om de dag door te komen. Idee voor vandaag: maak een stop-motionfilmpje in acht stappen.
Alles wat je ervoor nodig hebt is een camera of telefoon met camera, een computer en wat ingrediënten. Animator Niek Michel legt de rest uit.
Voor je begint…
Zet je camera op de laagste resolutie. Als je niet weet hoe dit moet, vraag het even aan je ouders. Voor een filmpje van 33 seconden heb je wel tweehonderd foto’s nodig. Een statief is ook handig, omdat de camera stil moet blijven staan. Je kunt er ook zelf een in elkaar knutselen. Bind je camera of telefoon vast aan een latje en leg dat tussen een stapel boeken. Je camera filmt dan vanaf boven.
Stap 1: Kies je verhaal
Kies welke ingrediënten je tot leven wilt wekken. Álles kan in de wereld van stop-motion: appels, koekjes, speelgoed, klei, mensen, potloden, rijskorrels. Het is leuk om iets te verzinnen wat eigenlijk niet kan. Kies ook een ondergrond, zoals een gekleurd papiertje. Kijk even door de lens of alles in beeld goed bedekt is.
Stap 2: Begin met niks
Op de eerste foto die je maakt staat niks. Je kunt nu eenmaal niet midden in een actie beginnen.
Stap 3: Alleen de neus
Op de tweede foto laat je je ‘hoofdpersoon’ langzaam in beeld verschijnen. Alleen zijn neus is nog in beeld als je de foto maakt. Op de volgende foto is-ie al een heel klein stapje verder. En op de foto erna wéér een stukje. Kijk na tien foto’s even op je camera of het werkt.
Stap 4: Huh?
Er moet iets gebeuren wat je niet verwacht. Er komt bijvoorbeeld een koekje aan. Maak weer foto’s van elk stapje dat het koekje maakt. Pas op dat je je hand niet per ongeluk fotografeert! En let erop dat je nu állebei de voorwerpen beweegt op elke foto.
Stap 5: Fantaseer
Overtuig met je fantasie. Als een hond een koekje eet, neem je bijvoorbeeld zelf kleine hapjes en leg je het koekje steeds weer neer voor de volgende foto.
Stap 6: Klei is fijn
Klei werkt altijd goed. Je kunt er van alles van kneden, bijvoorbeeld een slang die langzaam door het beeld kronkelt. Ineens rolt de slang zichzelf op. Kneed niet ineens een bol, maar fotografeer de klei na elk kneepje dat je erin zet.
Stap 7: Aftiteling
Je bent er bijna! Alleen de aftiteling nog. Als je die schrijft, schrijf de letters dan streepje voor streepje en fotografeer elke stap. Als je het potlood met de punt op de letter legt, lijkt het of het potlood zelf schrijft.
Stap 8: Op de computer
Je hebt nu héél veel foto’s, maar nog geen filmpje. Daarvoor heb je je computer nodig, met een programma als Windows Moviemaker (op een Microsoft-computer) of Quicktime (op de Mac). Zet eerst je foto’s op je computer. In Windows Moviemaker maak je een ‘nieuw project’ aan. Dan zoek je je foto’s en open je die. Pas de tijdcode aan naar zes beeldjes per seconde. Dit doe je door alle foto’s te selecteren en de ‘weergaveduur’ aan te passen naar 0.2 seconde. Sla je filmpje op als MPEG4 en geef hem een mooie titel. Succes!
Als je een Smartphone hebt, is het nóg makkelijker om een stop-motionfilmpje te maken. Er zijn allerlei apps voor.
Niek Michel geeft workshops over fotografie en animatie voor kinderen. Dit zijn een paar van de filmpjes die kinderen tijdens die workshops maakten:
Dit artikel is al eerder verschenen op kidsweek.nl. Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: 10 tips voor het maken van een vlog.
Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!