Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz. Fotobureau Dijkstra

Minister knipt haar af om Iraanse vrouwen te steunen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Een minister die live op tv een stukje van haar haar afknipt?! Minister Dilan Yesilgöz van Justitie deed het gisterenavond. Ze had daar een goede reden voor. Daarmee laat ze namelijk zien dat ze de vrouwen in Iran steunt, die al weken protesteren tegen hun strenge leiders.

Yesilgöz was gisteravond te gast bij het praatprogramma Op1. Daar ging het over de protesten in Iran. Veel vrouwen in dat land zijn woedend op hun regering. Dat heeft alles te maken met de 22-jarige Mahsa Amini. Zij was gearresteerd omdat ze geen hoofddoek droeg. Volgens getuigen werd Amini hardhandig gearresteerd en in een politiebusje gegooid. Daar zou ze zijn mishandeld. Ze is naar het ziekenhuis gebracht waar ze uiteindelijk is overleden.

Mishandeld

Volgens de politie klopt dat niet en is ze overleden aan een hartaanval. Maar veel mensen geloven daar niets van. Zij zijn er van overtuigd dat Amini mishandeld is omdat ze geen hoofddoek droeg.

Schaar

In Iran, maar ook in andere landen, vinden nu al wekenlang grote protesten plaats. Vrouwen dragen portretten van Mahsa Amini mee. Om te laten zien hoe boos ze zijn, doen vrouwen zelf ook hun hoofddoek af en knippen die uit protest in stukken. Sommige vrouwen knippen voor het oog van de camera of op social media hun haar af. Naast de minister zetten gisteravond ook de presentatrice van Op1 en een RTL-columniste de schaar in hun lokken.

Hieronder kun je het fragment terugzien:

Anderen lazen ook: Iraanse vrouwen knippen haar af uit protest

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook