Mahatma Ghandi_India

Naar school als vrijheidsstrijder Ghandi

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

In India is hij een held: de man die, gekleed in witte doeken, op sandalen en met een lange wandelstok in de hand, het land bevrijdde van de Britten. Vandaag vieren ze in India de geboortedag van politicus en vrijheidsstrijder Mahatma Ghandi. 

Ghandi werd op 2 oktober 1869 in India geboren. India was toen nog een Britse kolonie. 

Geweldloos

Ghandi, die rechten had gestudeerd in Londen, wil de Britse overheersers weg hebben. Hij richt daarom een beweging op voor de onafhankelijkheid van India. De vrijheidsstrijd wil hij voeren zonder geweld te gebruiken. Dat lukt niet altijd, want de Britten laten zich niet zomaar wegjagen. Pas na een lange strijd dragen ze de macht over aan de Indiërs.

Inspiratie

In 1948 wordt Ghandi in de stad New Delhi doodgeschoten door een politieke tegenstander. Miljoenen mensen komen de volgende dag naar de stad om mee te lopen in zijn rouwstoet. Ghandi's ideeën over 'geweldloos verzet' inspireerden veel anderen, waaronder Martin Luther King.

Yoga

Om Ghandi op zijn geboortedag te eren, kwamen deze kinderen gekleed in witte doeken en met ronde brilletjes op naar school. Bekijk hier een filmpje van een yoga-sessie en optocht op het plein: 

Anderen lazen ook: Filmpje: kleindochter Martin Luther King speecht.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook , Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind de Nl docent nier aardig

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.