koraalnieuws

Nieuw koraal in de maak voor Great Barrier Reef

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Mooi koraalnieuws. Wetenschappers hebben iets bedacht voor het Great Barrier Reef bij Australië. Daar gaan grote stukken koraal kapot, waarschijnlijk doordat de oceaan door klimaatverandering warmer wordt. Dat is lastig snel op te lossen. Om toch iets te redden gaan onderzoekers een heleboel eitjes en zaadjes bij het rif vangen.

Een team met onderzoekers gaan een nieuwe methode testen. En dat gaat binnen een paar dagen gebeuren. Na de volle maan in november (nu dus!) is er één moment waarop gezonde stukken van het koraal eitjes los gaan laten. Dat gaat ergens binnen de komende vijf dagen gebeuren. Dat noemen ze coral spawning en gebeurt maar een keer per jaar.

Ronddrijvende eitjes

Deze eitjes drijven naar boven en worden door een speciale tank en pomp opgezogen. De onderzoekers moeten dit voorzichtig aanpakken, want de eitjes zijn erg kwetsbaar en moeten de tank wel levend bereiken. Met een vliegtuigje worden de ronddrijvende eitjes gespot, waarna schepen met de tanks er snel naartoe varen om ze op te zuigen. In een laboratorium wordt daarna geprobeerd om er nieuw koraal mee te kweken.

Filmpje

Wil je zien hoe het loslaten van die eitjes eruit ziet? Bekijk dan het filmpje hieronder: 

Anderen lazen ook: Hoge beloning voor idee dat Australisch koraal redt.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps