Een vrijwilliger van het Natuurhulpcentrum Opglabbeek met een van de kuikens

Oehoe-kuikens uitgevlogen: 'Ze waren er klaar voor'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

De familie Oehoe ken je vast wel. Ze werden Kidsweek Dier van het Jaar 2020. De drie uilskuikens gingen van een plantenbak op een Belgisch balkon naar een vogelopvang. Nu zijn ze vrijgelaten in het wild. 'Ze hebben leren jagen in een kooi', vertelt bioloog Frederik Thoelen.

De familie Oehoe logeerde wekenlang in een plantenbak op het balkon van Jos Baart in België. Daar was het een gezellige beestenboel. Soms keken ze zelfs mee met de tv. Maar de kuikens werden zo groot, dat ze steeds uit het nest kukelden. Het werd tijd voor een nieuw plekje.

In een kooi leren jagen

Ze werden naar Natuurhulpcentrum Opglabbeek gebracht. Daar zijn ze de afgelopen tijd klaargestoomd om de vrije natuur in te gaan. En dat is dit weekend gebeurd. 'We hebben ze in een kooi leren jagen en dat ging goed. Ze waren er helemaal klaar voor', vertelt bioloog Frederik Thoelen. 'Ze zijn bang voor mensen. Dat is goed, want dieren die gewend zijn aan mensen, gaan ook hun eten zoeken bij mensen. En dat willen we juist niet. Ook kunnen ze dan eerder slachtoffer worden van het verkeer.' De drie oehoes zullen waarschijnlijk niet samen blijven. Maar Thoelen gaat er vanuit dat ze zich goed kunnen redden. 'Ze zijn uitgevlogen op een plek met genoeg voedsel en schuilmogelijkheden.' 

Het interview gaat verder onder de foto.

Een van de oehoe-kuikens in het wild.

Geringd

De vogels zijn geringd. 'Zo hopen we ooit nog iets van de dieren te horen.' Hoewel: 'Als je een oehoe van zo dichtbij te zien krijgt dat je de ring kan aflezen, moet je hem in je handen hebben. Dat is meestal omdat het dier ziek of dood is. En we hopen natuurlijk dat dat nog erg lang mag duren.'

Joehoe! Wil jij nóg meer familie Oehoe? Hier vind je een filmpje van de uilen in de plantenbak van Jos Baart!

Anderen lazen ook: Hoera! De familie Oehoe is Dier van het Jaar 2020

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Duimomhoog super gaaf :)

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.