Zapata

Poging Kanaal op flyboard overvliegen mislukt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Is het een vogel? Een vliegtuigje? Nee, het is een man op een flyboard. Franky Zapata uit Frankrijk probeerde vandaag het Kanaal over te steken op zijn Flyboard Air.

Uitvinder en jetski-kampioen Franky Zapata (40) heeft de Flyboard Air zelf uitgevonden. Het is eigenlijk een blok met straalmotoren eronder. Aan de zijkanten zitten een soort ski-schoenen en met een mobiele joystick kan er worden gestuurd.

Wereldberoemd

Zapata werd wereldberoemd toen hij op 14 juli - de Franse nationale feestdag - met zijn flyboard tijdens een militaire parade over de Champs-Élysées in Parijs vloog. Hoe spectaculair dat was, zie je hieronder.

Helikopterpiloot

Voor vandaag had Zapata een groter plan. Hij wilde het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland overvliegen. Daarvoor had hij zich zes maanden lang voorbereid. 'Vliegen is een passie voor me", zei hij tegen de NOS. 'Als kind wilde ik helikopterpiloot worden. Maar ik ben kleurenblind, dus dat mocht niet. En nu heb ik gewoon mijn eigen vliegtuig ontworpen en mag ik wél vliegen: dat voelt goed!'

Hoge golven

Helaas ging het halverwege de overtocht over het Kanaal mis. Om de overkant te halen moest Zapata onderweg brandstof bijtanken op een platform op een boot in het Kanaal. Maar omdat de golven te hoog waren, mislukte de landing. De Fransman kwam in het water terecht, op 18 kilometer van de finish.

Volgens één van zijn begeleiders was het een enorme teleurstelling, maar hij zei ook dat Zapata het zeker nog een keer gaat proberen.

Anderen lazen ook: Is dit het vliegtuig van de toekomst?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wouw wat gaaf had ik er maar ook een.
Jammer dat die landing is mislukt.
Ik hoop dat hij nog leeft???

Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Oeps Oeps Oeps

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.