Amber

Potvis-braaksel is een zeer kostbare schat

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

De vreemd uitziende steen die een man vond op een strand in Thailand, is misschien wel heel kostbaar. Als de bruin-gele klomp uit de darmen van een potvis komt, dan is-ie zo'n half miljoen euro waard.

Amber, ook wel ambergris, is een wasachtig goedje dat ontstaat in de darmen van potvissen. Volgens sommigen wordt amber gevormd uit de verteerde rugschilden van inktvissen, het belangrijkste voedsel van potvissen.  Ambergris spoelt wel eens aan op stranden en soms drijft het op zee. Ook in gedode of aangespoelde potvissen wordt wel eens amber gewonnen.

Parfum

Omdat amber nogal zeldzaam is, is het veel geld waard. Het goedje stinkt als het net uit de darmen van een potvis komt, maar in combinatie met andere geurstoffen ruikt het juist lekker. Daarom wordt amber bijvoorbeeld gebruikt bij het maken van dure parfums. 

Rijk

Onderzoekers die de gevonden klomp van de man in Thailand bekeken, denken dat het inderdaad hard geworden potvis-braaksel is. Als dat zo is, dan is de vinder straks een rijk man! 

Smelten

In het Engelstalige filmpje hieronder zie je hoe het gevonden brok smelt als de man er een aansteker bijhoudt. Van steen is de klomp in ieder geval niet.

Anderen lazen ook: Spanjaarden vinden stinkende schat.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

raar maar waar gefeliciteerd met je vangst groetjes
niolao

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.