Still YouTube

Robot-chef kan eten proeven

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Hoe weten koks of hun eten lekker op smaak is? Door even te proeven natuurlijk. Daar krijgen ze binnenkort misschien wel hulp bij. Een nieuwe robot-kok kan nu ook proeven hoe lekker zijn gerecht smaakt.

Er bestonden al robots die kunnen proeven hoeveel zout er in eten zit. Maar dat was volgens wetenschappers van de Universiteit van Cambridge nog niet genoeg. Om écht goed te kunnen proeven hoe eten smaakt, moeten ze hetzelfde 'eten' als mensen.

Kauwen

Deze nieuwe robot kauwt daarom het eten. Wanneer je namelijk op je eten kauwt, verandert de smaak en textuur van je eten. Deze robot kan zo al die verschillen in het eetproces proeven.  

Koken en proeven

Doordat de robot nog beter weet hoe eten voor mensen smaakt, kan hij het ook lekkerder klaarmaken. Deze robot kan namelijk niet alleen proeven maar ook zelf koken! De onderzoekers lieten hem een omelet met tomaten bereiden. Nu hij zelf zo goed kan proeven, weet hij nog beter hoeveel zout en kruiden hij moet toevoegen.

Helpen

De robot zou kunnen helpen in grote keukens, in bijvoorbeeld hotels en restaurants. Daar zou de machine kunnen helpen met grote hoeveelheden koken. Het is nog niet bekend of en wanneer de robot echt wordt gebruikt.

In dit filmpje zie je hoe de robot het eten proeft:

Anderen lazen ook: Robot sorteert noedels met vork-handen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook