Spookrijder in de buurt van Jupiter

Spookrijder in de buurt van planeet Jupiter

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Alle planeten in ons zonnestelsel draaien in dezelfde richting rond de zon. De meeste rotsblokken doen dat ook, maar soms duikt een 'spookrijder' op. Dit keer is dat een bijzondere.

Het net ontdekte rotsblok draait in een baan die bijna samenvalt met die van de grote planeet Jupiter. De rots werd al in 2015 ontdekt, maar sterrenkundigen denken nu dat hij van buiten ons zonnestelsel komt.

Tegendraads

De zon en de planeten ontstonden zo'n 4,6 miljard jaar geleden uit een wolk van gas. Alles draaide toen in dezelfde richting. De ruimtekei die tegen de richting in 'reist' blijkt ook al 4,6 miljard rond te draaien. Dat hij de andere kant opgaat, betekent volgens de wetenschappers dat hij van buiten ons eigen zonnestelsel komt. 

Naam

Wanneer en hoe het rotsblok in ons zonnestelsel kwam weten ze niet precies. Het kreeg wel een naam: (514107) 2015 BZ509. In dit filmpje verschijnt de spookrijder na 13 seconden, links in beeld.

Anderen lazen ook: Is het heelal oneindig?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Kan deze rotsblok onze aarde raken??
Daar ben ik wel benieuwd naar natuurlijk.

nee die gaat niet de aarde raken

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.