
Sterk en duurzaam: levende groene bruggen
Ze zijn megasterk en met de jaren worden ze alleen nog maar steviger: levende bruggen gemaakt van boomwortels en lianen. In India bestaan ze al heel lang.
De groene bruggen in Meghalaya, een bergachtig gebied in India waar het veel regent, zijn gemaakt van luchtwortels van bomen. Luchtwortels zijn de wortels die sommige plantensoorten aanmaken op de knopen van hun stengel. Als deze wortels de grond raken, groeien ze weer verder de grond in, net als normale wortels.
Luchtwortels
In India maken ze groene bruggen van de luchtwortels van de ficus elastica, een rubberboom met erg sterke wortels. Via een bouwwerk van bamboestengels of palmtakken worden de wortels naar de overkant van de rivier gebogen. Zodra ze de overkant raken, worden ze daar weer in de aarde geplant. De wortels op beide oevers raken daarna langzaam met elkaar vergroeid. Zo vormen ze een brug.
Stevig
Met zand en stenen erop heb je na zo'n tien tot vijftien jaar een stevige brug die met de jaren alleen maar sterker wordt. En rotten of roesten kan-ie ook niet, want hij is niet van dood hout of staal gemaakt, maar van levend materiaal. Sommige groene bruggen in India zijn al honderden jaren oud.
Groener en koeler
Volgens een Duitse onderzoeker, zijn boomwortelbruggen ook geschikt om steden groener, koeler en milieuvriendelijker te maken. Over de bouwtechniek vertelde hij aan CNN: 'In de architectuur bouwen we normaal iets dat misschien 40 tot 50 jaar bestaat. Dit is compleet anders. Dat wat je maakt is nooit af, het gaat maar door.'
Dit is een filmpje over de Indiase boomwortelbruggen:
Anderen lazen ook: Giethoornse bruggen beschermd tegen botsende boten.
Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!
Reacties
Wat vind jij? Laat je reactie achter
Let op:
Plaats een scoop