De wolvin op de Veluwe. Beeld: Natuurmonumenten

Unieke beelden van wolvin op de Veluwe

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Drinkend bij een poel en slepend met een ree. Boswachters van Natuurmonumenten maakten unieke beelden van een wolvin op de Veluwe. Nooit eerder werd in Nederland een wolf zo vaak en zo scherp vastgelegd. Het lijkt erop dat ze zich erg thuis voelt in het gebied. 

In mei vonden de boswachters van Natuurmonumenten pootafdrukken en uitwerpselen van een wolf op de Zuid-Veluwe. Maar nooit werd de wolf écht gezien. Dus hingen ze op verschillende plekken wildcamera’s op. Zo wilden de boswachters onderzoeken of de wolf alleen de omgeving even doorkruiste, of dat ze er misschien wel haar thuis van had gemaakt.

Nieuwsgierig in de camera

Dankzij de beelden van de wildcamera’s weten we nu dat het om een vrouwtje gaat. Daarnaast geven de beelden veel informatie over het gedrag van de wolvin. Boswachter Frank Theunissen: ‘We zien de wolvin voorbijlopen met een zwijnenbig in de bek, drinkend bij een poel, slepend met een ree. Ook is ze druk in de weer met een tak en kijkt ze nieuwsgierig de camera in.’

De tekst gaat door onder het filmpje.

‘Klaar om te paren’

Alles wijst erop dat ze goed in haar vel zit. ‘We denken dat ze hier zal blijven. De wolvin plast op vaste plekken, om aan te geven dat het haar territorium is.' En dat plassen is in de nawinter ook nog ergens anders goed voor: 'In de nawinter zit daar een bepaald geurtje aan, waardoor mannetjes kunnen ruiken dat ze loops gaat worden. En dat ze dus wil paren.'

Aanwinst voor de natuur

Theunissen vindt de wolf een aanwinst voor de natuur. ‘Maar ik begrijp dat sommige mensen zich ook zorgen maken. Het helpt als we het gedrag van een wolf beter begrijpen.’ Daarom is Natuurmonumenten hard bezig om Nederlanders meer voorlichting te geven over het dier.

Anderen lazen ook: Stelling: de wolf moet Nederland uit!

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Hoi,ik had nog een vraag,Ik ga mijn nieuwskring hier over houden, hebben jullie nog tips?

Ik vind echt dat je dieren moet laten leven bij mensen gaat het alleen over geld geld en geld

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.