mieren

Waar komen die vliegende mieren opeens vandaan?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Misschien vloog er afgelopen dagen wel eentje je mond of neus in. Een mier met vleugels! Door het warme en vochtige weer komen ze ineens tevoorschijn. Vliegende mieren? Hoe zit dat?

Insectenkenner Ruud van Kats legt het uit aan RTL Nieuws: 'In de zomer, bij zwoel weer, krijgen mieren tijdelijk vleugels en vliegen ze uit voor de zogenoemde bruidsvlucht. De vrouwtjes, die twee keer zo groot zijn als het mannetje, paren dan in de lucht met het mannetje om een nieuwe kolonie te beginnen.'

Na de paring verliezen de mieren hun vleugels weer. Het mannetje sterft vaak en het vrouwtje gaat een geschikte plek zoeken om een nest te maken. Bijvoorbeeld tussen de naden van tegels. Daar ontstaat dan een nieuwe mierenkolonie. 

Nuttig

Sommige mensen vinden vliegende mieren eng of vies, maar dat is nergens voor nodig. Ze hebben geen ziektes en na een paar dagen is het verschijnsel weer voorbij. Mieren zijn bovendien heel nuttig. Ze ruimen dode insecten op en met hun gegraaf zorgen ze er volgens biologen voor dat zuurstof en water de wortels van planten beter bereiken. 

In het filmpje hieronder zie je een zwerm vliegende mieren van dichtbij.

Anderen lazen ook: Mier ontdekt die ontploft.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.