kerstman herkomst

Waar komt de Kerstman vandaan?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Als je denkt aan kerstmis dan denk je aan de geboorte van Jezus, kerstbomen en natuurlijk de Kerstman. Vooral in Amerika is de Kerstman erg beroemd. Wist jij dat-ie helemaal niet Amerikaans is?

Rond het jaar 1600 verhuisde een aantal Nederlanders naar Amerika. Omdat ze in Nederland altijd Sinterklaas vierden begin december, deden ze dat daar ook. Het verhaal over Sinterklaas werd verteld aan andere Amerikanen waardoor in Amerika ook een soort Sinterklaasfeest ontstond.

1773

Deze Amerikaanse Sint Nicolaas veranderde beetje bij beetje. Eerst kwamen er rendieren bij, toen een arrenslee en elfjes. Ook werd hij in 1773 voor het eerst St. A Claus (St. er Klaas) genoemd. Dit veranderde later in Santa Claus, de Amerikaanse naam voor de Kerstman. De datum van het 'Amerikaanse Sinterklaasfeest' schoof een paar weken op naar eind december, en viel zo samen met kerst. En tadaa: de Kerstman was geboren.

Coca Cola

De Kerstman werd pas bij écht veel Amerikanen bekend door het bedrijf Coca Cola. Een Amerikaanse reclamemaker tekende in 1931 de Kerstman voor een advertentie van dit bruine drankje. Die advertentie was een succes en de rest is bekend. Nog ieder jaar maakt Coca Cola reclame met kerst. Je hebt het filmpje hieronder vast weleens voorbij zien komen.

Anderen lazen ook: Zo vieren ze kerstmis is andere landen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik wist niet dat de kerstman zo is ontstaan Duimomhoog

Duimomhoog het is mooi hoe alle lichten aangaan

WEET IK NIET?

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps