Foto: Novum Regio Foto
uitgelegd

Wat is zeevonk?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

De zee bij Terschelling zag er de afgelopen dagen magisch uit. Het water werd betoverd door zeevonk. Maar wat is dat nou precies?

Zeevonk is een heel kleine algensoort. De diertjes zijn nog geen halve milimeter groot en zien eruit als een doorzichtig ballonnetje met een staart aan de achterkant.

Chemische reactie

Zeevonk zit vooral in de zee bij warm en windstil weer. Bij ruw weer gaan de diertjes dieper de zee in. Als een groepje zeevonk heftig heen en weer wordt bewogen, bijvoorbeeld door er doorheen te lopen of te bewegen met je arm, ontstaat een chemische reactie. De diertjes stralen dan blauw licht uit.

Tovenaar of toverfee

Met het licht proberen de algen vijanden zoals andere vissen af te schrikken. Ze hopen dat die dieren denken dat ze giftig zijn. Voor mensen zijn kleine groepjes zeevonk niet schadelijk. Je kunt er dus veilig doorheen lopen of zwemmen en je voor even een echte tovenaar of toverfee voelen. Tijd voor een glow-in-the-dark feestje!

In het filmpje hieronder zie je een duidelijk beeld van zeevonk.

Anderen lazen ook: Drie dieren die licht kunnen geven

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook