De grafkamer van priester Wahtye

Weer een oeroud graf ontdekt in Egypte

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Het houdt maar niet op met spectaculaire ontdekkingen uit het oude Egypte. Vijf meter diep onder het zand, vonden onderzoekers onlangs het graf van een belangrijke Egyptische priester. Hij leefde meer dan vierduizend jaar geleden.

De onderzoekers vonden de grafkamer met afgesloten gangen op zo'n 30 kilometer afstand van de Egyptische hoofdstad Caïro. 

Priester

Het graf is gemaakt voor hogepriester Wahtye. Hij leefde samen met zijn vrouw Weret Ptah tussen 2500 en 2300 voor Christus. 

De mummiekist van Wahtye is nog niet gevonden. De archeologen hopen dat een van de nog afgesloten gangen van de grafkamer naar zijn sarcofaag leidt.

Goed bewaard

In de kamer staan grote beschilderde beelden van Wahtye en zijn vrouw, van zijn moeder en van andere familieleden. Ook zijn er afbeeldingen te zien van mensen die jagen en zeilen. Egyptische onderzoekers zijn superblij met deze 'unieke vondst', vooral omdat de kleuren van de beelden en hiërogliefen zo mooi zijn gebleven. 

Honderden

De Nederlandse Egyptolooog Huub Pragt vertelt aan de NOS dat in deze dodenstad Saqqara honderden graven verborgen liggen. 'Het zou me dan ook niet verbazen als er over een paar maanden weer zo'n ontdekking wordt gedaan.' Eerder dit jaar werden in dit gebied ook gemummificeerde mestkevers en katten gevonden.

In dit Engelstalige filmpje neem je een kijkje in de graftombe: 

Anderen lazen ook: Oeroude mummiekist voor het eerst geopend.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik vint het mooi en zal er ook graag naar toe willen.

van Daliya

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.