Dylan Haegens met fans

YouTube-reclame niet duidelijk genoeg

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Heb jij het altijd door als een Youtuber reclame maakt? Nee? Dan ben je volgens Nederlandse onderzoekers echt niet de enige.

‘Vandaag gaan we echt iets héél speciaals doen’, belooft Dylan Haegens in een video. Daarna zie je hoe de Youtuber en zijn team trucjes doen met Lego. Als de video bijna is afgelopen zegt Dylan: ‘We willen Lego heel erg bedanken voor deze toffe samenwerking.’ Waarom zegt Dylan dit? Hij houdt zich daarmee aan een afspraak van een groep Youtubers. Zij beloven daarin het te vertellen als ze reclame maken.

Samenwerking = reclame

Nederlandse onderzoekers zochten uit wat kijkers van deze afspraak vinden. Ze interviewden 38 kinderen van tien tot en met zestien jaar. Daaruit bleek dat vooral de jongere kinderen in deze groep niet doorhebben dat een samenwerking tussen een Youtuber en een bedrijf hetzelfde is als reclame.

Tips om YouTube-reclame te herkennen

Vind jij dit ook lastig? Dan heeft onderzoeker Esther Rozendaal wat tips:

 • - Onthoud dat video’s maken voor veel Youtubers een baan is. Met de reclamevideo’s verdienen ze geld waarmee ze ook andere video’s maken waarvoor ze niet betaald krijgen.
 • - Vergeet niet dat een samenwerking tussen een Youtuber en een bedrijf betekent dat de Youtuber ervoor wordt betaald en reclame maakt. Zodat kijkers het bedrijf leuker gaan vinden en het product willen kopen.
 • - Als je fan bent van een Youtuber, wil je misschien veel op die persoon lijken en spullen kopen die hij of zij ook heeft. Bedenk daarom goed als je iets wilt kopen of je het zelf leuk vindt, of dat je het alleen wilt hebben omdat diegene het ook heeft.
   

Voorbeeld van YouTube-reclame

De video van BeautyNezz hieronder is een voorbeeld van reclame op YouTube. Joy maakte deze video als reclame voor de winkel Etos:

Anderen lazen ook: Ryan (7) verdient miljoenen met YouTube-filmpjes.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

dit is een opdracht voor school ;D

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps