Maanbloem in bloei

Zeldzame maanbloem in bloei is een hit

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Toekijken hoe een bloem bloeit. Het klinkt niet spannend. Toch zaten ruim tweehonderdduizend mensen aan hun scherm gekluisterd toen dit weekend een maanbloem zijn blaadjes openvouwde voor de webcam.

De Selenicereus wittii is een zeldzame maanbloem uit de Amazone. Daar groeit deze bijzondere cactus al kronkelend op andere bomen. Hij bloeit maar één nacht, tussen zonsondergang en zonsopkomst.

Eerste Britse maanbloem

De bloem die nu zo populair is, groeit in de botanische tuin van de universiteit van Cambridge. Het is de eerste maanbloem van zijn soort die in Groot-Brittannië is uitgekomen. Al op 9 februari ging de webcam aan, omdat het bloeien elk moment kon beginnen.

Wc-geur

Zaterdagmiddag was het dan eindelijk zo ver. Eerder op de dag dan verwacht, maar daardoor niet minder mooi. In het begin rook de bloem nog lekker, maar de eindgeur vergeleek een medewerker van de tuin met die van een openbaar toilet… Gelukkig hadden de ruim tweehonderdduizend mensen wereldwijd die de livestream bekeken daar geen last van.

Kwastje

In de Amazone is de bloem geliefd bij twee soorten pijlstaarten. Die zorgen ervoor dat het stuifmeel wordt verspreid. Deze nachtvlinders leven niet in de hortus, dus verzamelde een kasmedewerker het stuifmeel met een kwastje. Dat zie je ook in de versnelde video hieronder.

Anderen lazen ook: Jurre (9) verkoopt bloemen in zijn eigen kraam

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook