rembrandt van rijn stem

Zo klinkt de stem van Rembrandt, denken ze

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Experts hebben de stem van de beroemde schilder Rembrandt van Rijn nagemaakt. Die stem is nu te horen in zes filmpjes:De Rembrandt Tutorials. Daarin hoor je een ietwat verwaande en mopperige kunstenaar die uitlegt hoe je een portret moet schilderen. 

De stem van Rembrandt is nagemaakt met behulp van onder andere zijn zelfportretten. Een van de onderzoekers zei over de nagemaakte stem: 'Ik denk dat iemand die hem zou hebben gekend, in de war zou zijn geraakt.

Omgedraaid

Rita Singh, van de Amerikaanse school Carnegie Mellon University werkte mee aan dit project. Bij de presentatie vertelde ze dat er bijna niks over de stem van de schilder bekend was. Maar wel over hoe hij eruit zag, door zijn zelfportretten. Het is volgens haar tegenwoordig mogelijk om gezichten te tekenen die overeenkomen met een stemgeluid. Die manier is - voor zover bekend - nu voor het eerst omgedraaid.

In de war

Bij het bepalen van de stem van de schilder spelen honderden factoren een rol. Er wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar de longen en hoe hij zou hebben geademd. 

Dialect

De Nederlandse taal was in zeventiende eeuw, toen Rembrandt leefde, heel anders. Daarom zijn de filmpjes ook ondertiteld. Volgens Olga van Marion, leraar op de universiteit Leiden, had de schilder waarschijnlijk geen dialect. Wel zou hij woorden met een 'ei' uitspreken als 'ai'. En de 'a' klonk meer als een 'oa'. In het filmpje hieronder kun je horen hoe de schilder zijn stem klinkt.

Anderen lazen ook: Onbekend schilderij van Rembrandt ontdekt of Rembrandt (9) mag tentoonstelling openen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps