Foto: Leeds Teaching Hospital

Zo zingt een mummie van drieduizend jaar oud

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Scoop is blij
Malou
van Zwieten

De grootste nachtmerrie van de één is de wetenschappelijke doorbraak van de ander. Professoren van de Universiteit van Londen hebben een drieduizend jaar oude ingezwachtelde mummie aan het zingen gekregen.

Om en nabij duizend jaar vóór Christus stierf in het Oude Egypte een priester van een jaar of vijftig. Nesyamun was zijn naam en op zijn sarcofaag (een soort doodskist voor mummies) uitte Nesyamun de wens dat hij na zijn dood nog een stem zou hebben. En dankzij de 3D-print-technologie is die wens nu uitgekomen.

Kopie

Wetenschappers, onder leiding van professor David Howard, maakten een CT-scan van het strottenhoofd van de priester en printten vervolgens een kopie daarvan. Dat maakt natuurlijk geen geluid, maar met behulp van een een keyboard maakten de wetenschappers een ng-klank die waarschijnlijk ongeveer klinkt zoals de priester ‘m vroeger uitsprak. Dat geluid klinkt een beetje als een verkouden kikker. Waarschijnlijk zong de priester dus een stuk beter toen hij zijn tong, kaken en mond mee kon bewegen.

Zangkwaliteit 

Professor Howard hoopt dat hij straks in staat is ook de tong en de kaken te reconstrueren, zodat ze straks meer dan één klank kunnen maken. De wetenschappers zullen Nesyamun alleen niet z’n eigen naam laten uitspreken. De Egyptenaren geloofden namelijk dat dat de mummie weer tot leven kon wekken, en daar zit niemand op te wachten.

Anderen lazen ook: Mummie gevonden in kist die al 150 jaar in museum stond.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het heel interessant het is iets wat wel belangerijk is echt iets voor in de kidskrant, maar het is beter voor een grote mensen krant want kinderen zijn voor dit onderwerp best wel jong.

Brrr... eng, maar het is het geloof van de Egyptenaren.

Rentweg Rentweg Rentweg Oeps Blij Vraagtzichaf Duimomlaag Juichen Duimomhoog Duimomhoog Juichen Vraagtzichaf lol grappig dit

ik vind het supergaaf Duimomhoog

ik vind het supergaaf

ik vindt het eng ze zien er als een bedorven mens uit Rentweg

hoe zingt die dan

hoe zingt die dan

het ziet er zooo eng uit Rentweg Rentweg

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.