Zwarte sneeuw

Zwarte sneeuw in Rusland, hoe kan dat?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

In steden in het Russische Siberië zijn auto's, bomen en daken bedekt met een grauwe laag. Geen modder of zand, maar verse zwarte sneeuw! Dat komt door de mijnbouw en kolenfabrieken, die de lucht in het gebied vervuilen.

De zwarte sneeuw was in verschillende steden in Siberië te zien. De baas van een kolencentrale in het gebied heeft toegegeven toe dat een van de filters van zijn fabriek niet werkte. De zwarte koolstof kwam daarom in de lucht en kleurde de sneeuw zwart. 

Giftig

Volgens anderen is dat niet de enige oorzaak. In de winter is de sneeuw hier vaker zwart dan wit, zegt een Russische milieuorganisatie. De giftige koolstof die altijd in de lucht zit, wordt pas zichtbaar als het sneeuwt. 

Volgens onderzoekers is de lucht in dit deel van Rusland heel ongezond. Bewoners zouden hier gemiddeld drie tot vier jaar korter leven dan mensen in de rest van het land. De regering zou meer moeten doen om mensen te beschermen tegen luchtvervuiling, zeggen ze.

Witte verf

Maar de Russische regering houdt niet zo van kritiek. Twee maanden geleden lieten de leiders van de stad Mysky de grauwe sneeuw in een park zelfs wit verven. Het was de bedoeling om de vervuiling te verbergen, maar een vrouw liet zien dat 'het wit' van de sneeuw aan haar vingers bleef plakken. Een filmpje daarvan kun je hieronder bekijken.

Anderen lazen ook: Meubels verhuren is juist slecht voor het milieu.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Raar zeg! Waarom zou SNEEUW verven? Ik snap wel dat het niet mooi is, maar kom op! Dat werkt echt niet hoor!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.