Bij verhuist naar stad

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Al jaren gaat het slecht met de bij. Over de hele wereld zijn er steeds minder bijenvolkjes. Wat blijkt nu? Ze zitten wél in Amsterdam! Daar zijn zelfs nieuwe soorten bijgekomen, volgens een onderzoek van de gemeente. 

In 2000 werden er 51 bijensoorten geteld in Amsterdam. In 2014 waren dat er ineens 61. De geurgroefbij doet alsof er niets aan de hand is. Die komt het meest voor. Maar ook zoeven er ineens massa’s sachembijen door het Vondelpark. De sachembij was in 2000 juist heel zeldzaam. Meer bijen is goed nieuws want zij zorgen voor bestuiving waardoor er groente en fruit groeit.

Bloementuinen
Waarom houden de bijen zo van Amsterdam? Bijenexpert Arie Koster denkt dat de tuinmannen in de stad goed werk doen. Ze planten er op los en weten van welke bloemen de bij houdt. Ook de gemeente doet z'n best. Er zijn bloementuinen in de stad gemaakt en in het voorjaar worden mooie bloemetjes geplant.

Mooie bijenplekjes
Ook wordt er geen gif meer gebruikt tegen onkruid. En waar het kan, bouwt de gemeente mooie plekjes waar ze kunnen nesten. Er zijn ongeveer 650 bijenkasten gebouwd op de daken van Amsterdammers, hotels en bedrijven. Ook in de tuinen en parken kunnen ze aankloppen voor onderdak. Waar precies, dat zie je op een kaartje van de gemeente. 

bijenkaart

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

waarom steken ze altijd

Super goed
Maar versprijd de bijen goed zodat we overal in Nederland ervan kunnen genieten

ik hoop niet dat die bijen snel steken Vraagtzichaf

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.