Foto ANP

Dit vangt de kat!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline Ancona
Jacqueline
Ancona

‘Getver, stoute Minoes!’ Roep jij zulke dingen als jouw kat met een dooie muis komt aansjokken? Niet doen! Minoes (of Tijger of Luna of hoe jouw beest ook heet) doet namelijk heel belangrijk onderzoekswerk.

Veel muizen en vogels eindigen hun leventje in de klauwen van een kat. Balen voor die muizen. Maar biologen zijn er maar wat blij mee. Want zo kunnen zij ontdekken welke muizensoorten er in Nederland rondscharrelen en waar ze precies wonen. 

Daarom begonnen ze samen met het radioprogramma Vroege Vogels eind 2014 het project ‘Wat vangt de kat?’ Ze riepen iedereen op de prooi van katten niet meteen weg te gooien, maar eerst op de foto zetten.

Muis is favoriet
Inmiddels zijn er via Waarneming.nl al bijna vierduizend foto's ingestuurd. En de Nederlandse Poekies vangen meestal bosmuizen, die staan op nummer 1. Maar ook huisspitsmuizen en veldmuisjes worden vaak vol trots het kattenluikje door gesleept.

Vogels laten zich wat moeilijker pakken. Maar zes van elke honderd gemelde vangsten is een vogel. De merel is dan het vaakst de pineut. Heel af en toe komen katten binnen met een kikker of een pad in hun bek. 

Een Gelderse kat kwam zelfs aanzetten met een zeldzame gladde slang, maar dankzij een reddingsactie van de kattenbaasjes overleefde die het avontuur.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik heb pas twee kittens mini en cooper .
ze willen wel graag een vogel vangen want als er een voor het raam zit zitten ze samen te kijken . maar ik denk dat ze ooit een gaan vangen dus krijgen ze een belletje Vraagtzichaf

Mij kat doe dat ook

Mijn katten deden het ook maar toen zijn ze gebeten door een muis en durfde ze niet meer

Mijn kat vangt soms hazen, maar die zijn zo groot dat ik de rest moet opruimen. of ze vangt mollen, maar die smaken naar grond volgens mijn vader dus die laat ze altijd liggen. meestal muizen, maar nooit vogels...

ahhhh ba .............. ik vind het lol

Mijn kat deed dat ook altijd. Is nu helaas overleden.

niet zo leuk mijn kat doet het ook en ik moet het op ruimen

mijn kat doet het heeft het 1 x op mijn bed gelegd nou het was niet 1 muis maar het was 1 vogel 1 kraai 1 muis 2 baby konijntjes en 1 parkiet heeft hij bij ons uit de kooi ge pakt en dat lag allemaal lekker op mijn bed ..wij hebben en paart in huis

Ja, zo worden er jaarlijks in Nederland 140 MILJOEN beesten gedood door katten. Als je eenmaal 1 of meerdere katten in je tuin hebt, dan zijn de vogels zo verdwenen. Bij ons achter op de akker heeft de kat van de buren het nest jonge kieviten en scholeksters vermoord. Echt heel lovenswaardig dit te promoten.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.