Foto: Dreamstime

Dolfijnen overleggen kwebbelend

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Moeten dolfijnen samen een ingewikkelde puzzel oplossen? Dan overleggen ze hardop! Dat denken Amerikaanse onderzoekers tenminste. 

Stel, je legt een dolfijn een puzzel voor. Geen kruiswoordpuzzel, maar een opdracht waarbij hij voedsel zoekt. En je laat 'm dan samenwerken met een andere dolfijn. Dan maakt-ie ineens opvallend veel geluid! Hoe onderzochten ze dit?

Voedsel in bus
Ze stopten voedsel in een bus met twee koordjes aan de uiteindes, volgens New Scientist. Die bus kon alleen geopend worden door tegelijk aan beide touwtjes te trekken. Soms moesten ze het alleen doen, soms met z'n tweeën. Dan moesten ze dus goed samenwerken! Het lukte uiteindelijk maar twee dolfijnen om de bus te openen.

Gebrabbel
Maar waar het éigenlijk om ging, was hun communicatie! Toen de onderzoekers hun geluidjes terugluisterden, waren ze verbluft. De dolfijnen die samenwerkten brabbelden veel meer met elkaar dan de dolfijnen die alleen werkten. Het lijkt er dus op dat dolfijnen hardop met elkaar overleggen! Helemaal zeker weten de onderzoekers het nog niet. Daarvoor moet het onderzoek nog eens herhaald worden, met meer dolfijnen.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.