Foto ANP

Meer zeehonden, bruinvissen en dolfijnen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Het wordt steeds drukker voor de kust van Nederland. Er zwemmen steeds meer zeehonden, bruinvissen en dolfijnen. Maar is dat wel goed nieuws?

Van de gewone zeehond zijn er bijna zesduizend dieren langs de kust. Dat is veel, want dertig jaar geleden waren ze bijna uitgestorven. Door een ziekte gingen toen veel dieren dood. Wetenschapper Peter Reijnders denkt dat de dieren die over zijn gebleven, extra sterk zijn. Ook zijn er steeds meer grijze zeehonden. Die zijn wat brutaler dan de gewone.
Ook het aantal dolfijnen groeit en er worden soms bruinvissen gezien. Onderzoeker Kees Camphuysen denkt dat dit komt omdat de zee schoner is geworden. Maar het kan volgens hem ook komen door klimaatverandering. Door de opwarming van de aarde wordt het zeewater op sommige plekken warmer. Hierdoor verandert de manier waarop het water in de oceanen stroomt een klein beetje. Op sommige plekken vinden de dolfijnen en bruinvissen het dan niet meer prettig .

Ook kan het komen door overbevissing. Als op sommige plekken heel veel wordt gevist, hebben de dolfijnen en bruinvissen niks meer te eten. Ze gaan op zoek naar eten en komen zo voor onze kust terecht.

Als de bruinvissen en dolfijnen hier zijn vanwege overbevissing, dan is dat geen goed nieuws. De mens heeft er dan voor gezorgd dat ze hun eigen gebied moesten verlaten. En wat betreft de klimaatverandering: ook daar helpt de mens aan mee, maar wetenschappers kibbelen nog over hoe groot de rol is van de mens. Dat de zeehonden sterker zijn geworden is natuurlijk wel goed nieuws.

Dit is het thema-artikel van deze week. Op de site voor ouders en die voor leraren staat meer informatie en kun je leuke opdrachten doen.
Klik hier voor de lerarensite
Klik hier voor de ouderssite

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps