ANP

Wolf kwam uit Oost-Europa

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Ze was groot nieuws: de dode wolf die een maand geleden in Flevoland werd gevonden. Al snel dachten mensen dat het om een grap ging. Maar nu lijkt het dier toch echt zelf naar Nederland te zijn gekomen.

Wetenschappers hebben de dode wolvin lang onderzocht. Haar DNA lijkt het meest op dat van wolven uit de Karpaten, een berggebied in Oost-Europa. De onderzochte wolf heeft waarschijnlijk 900 kilometer gelopen om hier te komen. Dat is op zich niet zo gek. Veel jonge wolven verlaten hun roedel om een nieuw gebied te ontdekken. Daarbij laten ze een geurspoor achter, zodat soortgenoten hen kunnen vinden. Het zou daarom best kunnen dat er nu meer wolven naar Nederland komen.

Keutels
De gevonden wolf was ongeveer twee jaar oud en is waarschijnlijk overleden door een aanrijding. In de buurt van de dode wolf zijn zes verse keutels gevonden. Of deze van het onderzochte dier zijn, is nog niet zeker. In de poep zaten haren van een edelhert en haren en botten van een vos. De uitwerpselen zijn daarom heel waarschijnlijk van een wolf, want in Nederland leeft er geen roofdier dat zulke grote dieren met huid en haar opeet.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook