Foto: AFP

25 oktober: Donald Duckdag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Het is heel lang geleden, maar vandaag viel in 1952 voor het eerst de Donald Duck bij Nederlandse mensen op de mat! De populaire eend heeft nu dus al 62 jaar zijn eigen blad. Om dit te vieren, maakten we een ABC'tje over het leven van Donald.

A. Auto: in Mexico ruilt Donald Duck het ezeltje waar hij op rijdt voor een rood autootje. We zijn inmiddels 77 jaar verder en de auto bestaat, ondanks een hoop kuren, nog steeds. Het merk is een Duckatti en hij is zo bijzonder omdat hij bestaat uit allerlei verschillende onderdelen van auto's die niet meer bestaan. DuckAuto3

B. Bolderbast: een nare buur wil je zo min mogelijk zien, maar Donald en Bolderbast komen niet van elkaar af. Zelfs als Donald op vakantie gaat, blijkt Bolderbast per ongeluk het huisje naast hem gehuurd te hebben. Bolderbast heeft over de hele wereld allerlei namen: in Duitsland is het buurman Zorngiebel en in Portugal zou je hem aan moeten spreken met buurman Silva.

C. Cornelis Prul: wie? De stichter van Duckstad! Heel Duckstad staat vol met beelden van hem door een bezoek van de maharadja van Hoedoejoestan. Die laat, om indruk te maken, een groot beeld van Cornelis Prul maken. Oom Dagobert kan dit niet hebben en laat een nog groter beeld maken. Waarom de maharadja een nóg groter beeld laat maken. Zo gaan ze door tot er een winnaar is en sindsdien staat heel Duckstad vol met beelden van Cornelis Prul.

DuckPrul2

D. Dumbella Duck: waarom wonen Kwik, Kwek en Kwak bij oom Donald? Ooit kwam de drieling aan de deur met een briefje van hun moeder Dumbella, Donalds zus. Dumbella moet rust houden van de dokter, dus kunnen de drie een tijdje bij hun oom blijven? Dat tijdje werd een lange tijd. In 2014 wordt eindelijk uitgelegd waarom: Dumbella maakt een ruimtereis. Ze reist met de snelheid van het licht en is voor haar gevoel pas een kwartiertje onderweg. Maar eigenlijk is ze al jaren aan het vliegen. 

E. Eugenia: wie is toch die vrouw met dat knotje die je altijd bij oom Dagobert ziet? Dat is juffrouw Eugenia, zijn secretaresse. Haar eerste werkdag is direct al een spannende: Zwarte Magica probeert voor het eerst het geluksdubbeltje te stelen. Blijkbaar heeft ze toen iets goeds gedaan, want ze werkt er nog steeds. Juffrouw Eugenia is vernoemd naar een medewerkster van de afdeling die de boeken en albums van Donald Duck maakte.

F. Fifi, Lili en Mimi: aan het eind van Lady en de Vagebond worden kleine hondjes geboren en dat zijn Fifi, Lili en Mimi. De kleine hondenmeisjes zijn pas écht bekend geworden door hun rol in de strips over Rakker, die vaak in de Donald Duck staat: hij is hun broertje. Het zijn keurige meisjes die op hun moeder Lady proberen te lijken.

G. Guus Geluk: waar Donald Duck altijd pech heeft, is Guus Geluk de eeuwige mazzelaar. Hij is de neef van Donald en alles komt hem aanwaaien. Guus heeft zo vaak geluk, dat hij zich enorm schaamt voor iets dat anderen heel normaal vinden: in een ver verleden heeft hij ook gewerkt. Maar daar wil hij liever niet meer aan herinnerd worden.

DuckGuus2H. Hortensia Heks: naast Zwarte Magica zijn er wel meer heksen in de Donald Duck. Zo ook Hortensia. Ze is geen kwaadaardige heks, ze laat mensen gewoon graag schrikken. Hortensia is goede vriendinnen met twee andere bekende heksen uit de Donald Duckverhalen: Madam Mikmak en de eerdergenoemde Zwarte Magica.

I. Irritant: Walt Disney, die Donald bedacht, zei ooit dat Donald Duck een combinatie is van alle mensen waaraan hij een hekel heeft. De meeste Disneyfiguren zijn vriendelijk, maar Donald Duck is vaak chagrijnig. In de strips is dat minder geworden, maar vooral in de eerste filmpjes was Donald een driftig type. En hij kan nog steeds flink uit zijn slof schieten.

J. Jonge Woudlopers: Kwik, Kwek en Kwak zijn lid van de Jonge Woudlopers. Dit is een soort scoutinggroep die overleeft in de natuur en geld ophaalt voor goede doelen. Volwassen Woudlopers krijgen vaak een afgekorte naam, omdat hun titel te lang is om uit te spreken. Bijvoorbeeld de P.U.I.K.B.U.I.K., de Plechtige Uitzetter van Interessante Karweitjes in de Buitenlucht voor Uniformdragende Intelligente Kinderen.

K. Katrien Duck: ondanks dezelfde achternaam zijn ze geen familie: Katrien is het vriendinnetje van Donald. In een stripje uit 1940 ging hij met haar uit en sindsdien zijn ze samen. Naast haar relatie met Donald heeft Katrien een damesclubje met Minnie Mouse, Clarabella Koe en Klaartje Kip. En zoals Donald zijn neefjes heeft, zo heeft Katrien haar nichtjes: Lizzy, Juultje en Babetje. 


L. Loebas: de hond van Donald Duck heet Loebas. Het is een grote sint-bernardhond die soms een beetje sloom is. Ooit redde hij Pluto van onder een pak sneeuw. Dat is raar, want later blijkt dat Loebas heel erg bang is voor sneeuw. Loebas is al jaren de officiële mascotte van de Jonge Woudlopers.

DuckLoebas3M. Madam Mikmak: Madam Mikmak was vroeger behoorlijk gemeen en maakte vaak snode plannetjes met de Zware Jongens of met Zwarte Magica om de mensen in Duckstad dwars te zitten. Tegenwoordig is Madam Mikmak een stuk vriendelijker en heeft ze haar boevenverleden achter zich gelaten.

N. Noorwegen: de Nederlandse Donald Duck was niet de eerste. Vier jaar eerder werd in Noorwegen voor het eerst een tijdschrift uitgegeven dat helemaal om Donald Duck draaide. In 1952 kwam de eerste Nederlandse Donald Duck pas als gratis bijlage bij de Margriet.


O. Oma Duck: eigenlijk heet ze Dora Duck. Ze is de oma van Donald Duck en overgrootmoeder van de neefjes. Maar "Oma" klinkt gewoon lekker duidelijk. Oma Duck woont op een boerderij met Gijs Gans als haar knecht. Ze is een pittige tante die moderne techniek maar niets vindt. Daarnaast bakt ze graag taarten.

DuckOma4P. Puindorp: op de Duckstadse vuilstortplaats ligt Puindorp, waar de insecten wonen. Ze maken goed gebruik van het vuilnis: hun huizen zijn kapotte hoeden, theepotten en laarzen. Ladders worden gemaakt van kammetjes en schuttingen van ijsstokjes. Bekende inwoners van Puindorp zijn Tokkie Tor en Cornelis Kever.

Q. Quatsch: zoals bij veel ABC'tjes is er geen invulling voor de letter Q, dus geven we je maar een feitje. Wist jij dat de eerste Donald Duck, in 1952, maar voor de helft in kleur was? De andere helft was in zwartwit. Vanaf 1954 werd het hele tijdschrift in kleur uitgebracht.

R. Roodkapjes-patrouille: precies hetzelfde als de Jonge Woudlopers, maar dat zijn allemaal jongens en de Roodkapjes Patrouille bestaat uit meisjes. Wie het stoerst is? Zijzelf, vinden ze allebei. Dat kan natuurlijk niet. Dus moet er regelmatig even gestreden worden om wie de beste is.

S. Ster: Donald Duck kreeg hij in 2004, voor zijn zeventigste verjaardag, een ster in de beroemde Hollywood Walk of Fame. Dit is een verzameling sterren op de straat met de namen van beroemde acteurs, artiesten en andere beroemdheden.

T. Tsjang: een klein maar terugkerend rolletje is voor Tsjang. Tsjang is een klasgenootje van Kwik, Kwek en Kwak. Hij is Chinees en wordt daar op school weleens mee geplaagd. Gelukkig heeft hij dan zijn neven Kung Fu en Tae Kwondo, die altijd klaarstaan om hem te helpen.

U. Ursula: in De kleine zeemeermin loopt het slecht af met zeeheks Ursula. Toch is ze een terugkerend personage in de zeemeerminstripjes in de Donald Duck. Ursula’s doel is heerschappij over de zeeën. Tot nu toe is het haar niet gelukt, maar ze blijft het proberen. 

V. Venijn Mcsnekke: een rijke eend als oom Dagobert heeft natuurlijk een hoop tegenstanders. Een daarvan is Venijn Mcsnekke. Inmiddels is Mcsnekke een belangrijke man bij de Biljonairsclub, waar Dagobert ook lid van is, en maakt hem zo vaak het leven zuur.

DuckVenijn2W. Willie Wortel: al bijna net zo lang als de Donald Duck bestaat Willie Wortel. Veel Duckstadbewoners komen naar de verstrooide uitvinder toe als ze een probleem hebben. Willie Wortel heeft een hulpje, Lampje, zijn eerste uitvinding.

X. Omdat er voor de X niets te vinden was, hier weer een feitje. In 1980 was de Donald Duck op het hoogtepunt: er werden toen van elk nummer 457.398 exemplaren gedrukt. Op dit moment zijn dat er er 283.437.

Y. Ook voor de Y een feitje: in bijna alle talen is de achternaam van Donald het woord 'eend' in die taal. In het Hongaars bijvoorbeeld Donald Kacsa en in het Turks is het Donald Amca. Maar soms wordt zijn naam helemaal veranderd, zoals in het Italiaans (Paolino Paperino) of Japans (Nikano Saku). 


Z. Zware Jongens: zoals veel schurken uit de verhalen hebben deze brandkastkrakers het op Dagoberts geld voorzien. Ze werken vaak samen met Zwarte Magica: zij wil het geluksdubbeltje hebben, dus moeten ze op dezelfde plek zijn. Ook met Madam Mikmak hebben ze vaak samengewerkt. DuckZware2

 

 

Afbeeldingen: Donaldduck.nl/Duckipedia

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

super leuk die dag ik wou er bij zijn Duimomlaag Juichen Rentweg Oeps Blij Duimomhoog

leuk een donald duck dag

Donald is de beste Duimomhoog

Jippyyyyy leve Donald duck Blij Blij

hee wisten jullie dat ik een Donald Duck uit 1938 heb kom hem maar halen hij is te koop

echt super leuk ik ben ook fan van donald duck en ben er abbonee van maar een vraag is het volgend jaar ook?

wanneer is de volgende donald duck-dag? Juichen Duimomlaag Rentweg Vraagtzichaf Oeps Blij Duimomhoog Duimomlaag Duimomlaag Duimomlaag Juichen Juichen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps