Foto ANP

5 mei: Bevrijdingsdag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Vandaag vieren we dat Nederland in 1945 werd bevrijd van de Duitse bezetters. Maar we vieren ook dat we nog steeds in ons land in vrijheid leven. Daarom zijn er door het hele land bevrijdingsfestivals

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert ieder jaar bevrijdingsfestivals. Hier treden allerlei artiesten op. Een paar van hen gaan naar verschillende steden . Ze vliegen met een helikopter van het ene festival naar het andere. Dit jaar zijn dat de dj Ferry Corsten, de zanger VanVelzen en het hiphop-dance duo Pete Philly & Perquisite. En ze zitten niet alleen in de helikopter, want ook een verslaggever van Kidsweek Junior vliegt mee. In iedere provincie is er een festival, alleen Noord-Holland heeft er twee: één in Haarlem en één in Amsterdam.

Op 4 mei organiseert het Nationaal Comité herdenkingsbijeenkomsten. 4 mei is namelijk de dag van de Dodenherdenking. Dan staan we stil bij Nederlanders die zijn omgekomen door oorlogen. De landelijke herdenking is altijd op de Dam in Amsterdam. Daar staat het nationale oorlogsmonument. Koningin Beatrix legt hier altijd een krans.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook