Foto Dreamstime

62 rijkaards even rijk als 3,6 miljard armen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Hulporganisatie Oxfam kwam deze week met een schokkende rekensom. De 62 rijkste mensen hebben samen evenveel geld als de armste helft van álle aardbewoners. Nog nooit was het verschil tussen arm en rijk zo groot.

Bill Gates, Carlos Slim, Warren Buffett. Misschien heb je hun namen weleens gehoord. Het zijn de drie rijkste mensen op dit moment.

Samen met 59 andere rijke stinkerds hebben ze 1,61 biljoen euro. En dat is evenveel als alle spaarvarkens van de armste helft van alle wereldbewoners bij elkaar.

Steeds groter verschil
Het is voor het eerst dat er zo weinig rijke stinkerds nodig zijn om evenveel geld te hebben als de armste helft van de wereld. Vijf jaar geleden had je daar nog 388 miljardairs voor nodig. Het verschil tussen arm en rijk wordt dus steeds groter.

Hoe komt dit?
Een belangrijke oorzaak voor dit grote verschil is volgens Oxfam de belastingontduiking van veel rijken. Grote bedrijven en rijke mensen bewaren dan stiekem hun geld in een ander land, zodat ze er geen belasting over hoeven te betalen. En die belasting kan de regering dan niet gebruiken om bijvoorbeeld dokters en leraren te betalen.

Dit betekent trouwens niet dat alle rijke mensen hun geld voor zichzelf houden. Bill Gates en Warren Buffett hebben bijvoorbeeld al beloofd om het grootste deel van hun geld weg te geven aan goede doelen.

Belangrijke vergadering
De rekensom van Oxfam komt op een slim moment. Sinds woensdag vergaderen regeringsleiders en andere invloedrijke bazen in Zwitserland over de toekomst van het geld in de wereld. Oxfam hoopt dat de hoge piefen daar besluiten om samen een einde te maken aan het stiekeme geld verstoppen.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

hou van money

Je moet je geld niet verstopen1!!!!!!!!!!!!!!

WOW!! Dat is wel veel!! Juichen Oeps

dat is veel

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.