Archeoloog spelen onder de Dom

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek
Redactie
Kidsweek

In het centrum van Utrecht kun je vanaf deze week een kijkje nemen ónder het beroemdste plein van die stad. Dat Domplein is een echt archeologenparadijs. Niet alleen woonden er tweeduizend jaar geleden Romeinen op die plek, maar in 1674 stortte er bij een storm ook een grote kerk in. Alleen de toren, de Domtoren, bleef overeind.

Rond het Domplein zijn afgelopen jaren heel veel opgravingen gedaan. Pas geleden vonden archeologen nog een flinke muntschat. Een deel van die vondsten kun je nu zelf bekijken in DOMunder. Als je dat ondergrondse museum bezoekt, krijg je bij de ingang een speciale zaklamp en een koptelefoon. Als je daarna de trap naar beneden afdaalt, kom je terecht in een ruimte onder het Domplein. Het is best een gek idee dat een paar meter boven je hoofd bussen rijden en mensen over straat lopen. Tussen de opgravingen waar je langs loopt liggen sensoren verstopt. Met je speciale zaklamp kun je daar op schieten. Als je de sensor raakt, hoor je in je koptelefoon extra informatie over wat je ziet. Dat zoeken van die sensoren maakt het wel extra leuk. Het is bijna alsof je aan het lasergamen bent in het museum. Mooi is ook de lichtshow waarmee je bijna levensecht kunt meemaken hoe een enorme storm in 1674 een groot gedeelde van de Domkerk verwoestte. De gillende mensen en harde donder en bliksem maken het spannend, maar echt eng wordt het gelukkig niet.

In DOMunder is het donker en vochtig en het ruikt er naar grot. De vondsten liggen niet achter glas maar je kunt ze gewoon aanraken (al is dat niet de bedoeling). Je voelt je haast een ontdekkingsreiziger als je zo rondloopt tussen de bergen stenen vol verborgen sieraden, kerkpilaren, grafstenen en andere vondsten. Niet schrikken: er ligt zelfs een echt skelet!

Kijk voor meer info op www.domunder.nl let op: je moet dit museum vooraf reserveren.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook