Foto Kidsweek

Bevrijding vanuit de heli

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Op vijf mei zijn door het hele land bevrijdingsfestivals. In iedere provincie treden artiesten op om te vieren dat Nederland in 1945 werd bevrijd. Een aantal artiesten treedt op verschillende festivals op. Ze vliegen met een helikopter van de ene naar de andere. Kidsweek Junior vloog mee met dj Ferry Corsten.

‘Dit jaar wilde de organisatie voor het eerst een dj als ambassadeur van de vrijheid. En dat werd ik'. Ferry Corsten geniet volop. Hij heeft net een optreden in Vlissingen achter de rug en wordt achter het podium bestormd door de pers. Een paar journalisten mogen in de helikopter mee naar Zwolle.

Ambassadeur van de vrijheid
Elke jaar worden drie ambassadeurs van de vrijheid gekozen. Die artiesten treden op vier (van de 13) bevrijdingsfestivals op. Per helikopter worden ze rondgevlogen. Dit jaar waren Ferry Corsten, Van Velzen en Pete Philly & Perquisite de gelukkigen. Tijdens hun optreden roepen ze het publiek op stil te staan bij vrijheid en bevrijdingsdag. ‘Als dj kom ik vaak op plekken waar vrijheid níet vanzelfsprekend is', verklaart Ferry. ‘In Vietnam bijvoorbeeld werden mijn platen gecontroleerd.' De regering wilde zeker weten dat hij geen protest in zijn nummers zou verwerken.

Cirkelen boven Vlissingen
Met wat taxi's worden we naar de helikopter gebracht. Een enorm gevaarte in de kleuren legergroen, legerbruin en legerzwart. Na wat veiligheidsinstructies stappen de journalisten, medewerkers en crew van Ferry in. De propeller loeit en wég zijn we. De piloot maakt wat cirkeltjes boven het publiek in Vlissingen. Mijn buurvrouw kijkt me misselijk aan. Ikzelf maak het wonderlijk goed en ook Ferry Corsten kijkt alsof zijn jongensdroom in vervulling gaat.

Nadenken over vrijheid
Zo'n anderhalf uur later fladderen we Zwolle binnen, waar het hele mediacircus opnieuw begint. Fotografen komen aangesneld, een cameraploeg scheurt op ons (nou ja, op Ferry) af en een rij Smartautootjes rijdt ons naar het bevrijdingsfestival in Zwolle. Daar wacht ons weer een warm welkom: eigen kleedkamer, broodjes, drinken en snoep en natuurlijk rondscharrelende BN-ers (Di-rect, Krezip, Typhoon, Lucky Fonz III). Vanuit een zitzak in het zonnetje horen we de laatste klanken van Krezip. Daarna is Ferry aan de beurt. ‘Ik wil jullie vragen vijf minuten na te denken over vrijheid'. Oh ja! Vrijheid en mensenrechten, dáárvoor waren we hier!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook