Foto's EPA en Wikipedia/Richard Ling - CC-BY

Code rood voor Great Barrier Reef

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Het grootste koraalrif ter wereld is al een tijd in gevaar. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat het koraal nóg sneller kapot gaat dan gedacht. Wat is er aan de hand met het Australische Great Barrier Reef?

Australische onderzoekers houden het hele jaar door het koraal goed in de gaten. Duikers gaan met camera's en waterbestendige kleurkaarten de zee in. Op de kaarten staan tinten groen en rood van verschillende soorten koraaldiertjes.

'De helft verbleekt'
Wat blijkt? ‘Het noordelijke deel van het rif is al voor de helft verbleekt!’ zeiden de onderzoekers een week geleden. En misschien is het nog wel erger...

koraal

 

'Nog veel meer: 95% verbleekt'
Deze week werd bekend dat het erop lijkt dat mogelijk zelfs 95 procent van het koraal wit is geworden. Dat zouden luchtfoto's laten zien. Reden voor groot alarm.

Want als koraal bleek wordt, wordt het ook zwak. Dan breekt het gemakkelijk af. In een storm bijvoorbeeld. En dan sterft het.

Hoe komt die verbleking precies? En is het rif nog wel te redden? Dat vertelt koraalkenner Bert Hoeksema van Naturalis je in de papieren Kidsweek van donderdag. Heb je nog geen abonnement? Maak dan nu met ons kennis!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps