Foto: ANP

Cupcakefeest

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Heb jij ze het liefst met slagroom, glazuur of vers fruit? Cupcakefans opgelet. Aanstaande zaterdag moeten echte zoetekauwen in Amsterdam zijn, voor het allereerste CupCakeCup-evenement.

Het cakejesfeest wordt georganiseerd door de makers van het televisieprogramma CupCakeCup. Alle kinderen tot 12 jaar zijn welkom om tussen 9.00 uur en 17.00 mee te doen met spelletjes als ‘CupCake-vangen’, ‘CupCake-happen’ of  ‘CupCake-Twister’. Tijdens de dag strijden ook honderd kinderen voor een plaatsje in het programma. Zij moeten ter plekke een cupcake versieren en hun zelfgemaakte creatie wordt geproefd door de beroemde tv-koks Robert van Beckhoven en Rémy Duker.

Aanmelden voor het zoete feestje kan hier of op de dag zelf bij de inschrijfbalie in VondelCS.

Liever meteen zelf aan de slag? Hier is een fijn basisrecept!

Ingrediënten
200 gram boter op kamertemperatuur
200 gram suiker
200 gram bloem
4 eieren op kamertemperatuur
Merg van een vanillestokje


Keukengerei:

Weegschaal
Mixer
4 bakjes
Cupcakeblik
Cups van papier
Garde
Mesje
Lepel of spuitzak met schaar
Prikker

7D cupcakes

Haal de boter en eieren op tijd uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen, zodat de boter lekker zacht is. Verwarm de oven voor op 170 graden. Zorg ervoor dat het rooster in het midden van de oven staat, zodat je later makkelijk de cupcakes in de oven kunt zetten.

Meet alle ingrediënten keurig af. Zet de ingrediënten in bakjes klaar.
Klop de boter en de suiker op in de beslagkom (van de mixer): doe de boter in de kom en voeg beetje bij beetje de suiker toe. Tussendoor moet je het mengsel, met de mixer, op middelhoge snelheid mixen. Hierdoor kan de suiker beter worden opgenomen en door de boter wordt het beslag luchtiger. Dat is erg belangrijk voor de perfecte cupcake!

Snijd het vanillestokje in de lengte door en open het plat op het werkblad. Schraap met een mesje alle merg uit het vanillestokje. Doe de vanille bij de boter en de suiker.
Voeg de eieren telkens een voor een  toe en mix tussendoor. Mix het beslag goed op middelhoge snelheid.
Voeg nu beetje bij beetje bloem toe, tussendoor even mixen. Zodra het beslag egaal is, is het klaar!

Leg de cups in de bakvorm. De cups moeten tot 2/3 gevuld worden. Zo kunnen de cups goed rijzen en zullen ze niet te ver boven het papieren vormpje uitsteken als ze klaar zijn. Extra tip: Hoe platter de cupcakes zijn als ze gebakken zijn, hoe makkelijker je ze kunt versieren.
Plaats de cupcakes in het midden van de oven op het rooster en bak ze gedurende 20 tot 25 minuten.

Na 20 minuten open je de ovendeur en prik je met een houten prikker in een cupcake om te controleren of ze gaar zijn. Als er geen nat beslag aan de houten prikker blijft kleven zijn de cupcakes gaar!
De cupcakes kunnen nu uit de oven worden gehaald en moeten nog een paar minuutjes in het bakblik blijven. Hierna kun je de cupcakes eruit halen.

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook