B-Graphic

De wintertijd gaat in

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
maartje 2015nieuw.jpg
Maartje
Dammers

In de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok weer een uur achteruit gezet. Van drie naar twee uur, want de zomertijd is afgelopen. Een uur langer slapen! Maar waarom eigenlijk? En waar komt dat extra uur ineens vandaan?

Het idee van een zomer- en een wintertijd is dat je zoveel mogelijk gebruikt maakt van het zonlicht. In de winter wordt het vroeg donker, in de zomer laat. Als je in de zomer dus een uur later op staat en later naar bed gaat, kun je meer van de zon genieten. En dat is handig, want dan hoef je geen lampen aan te doen. Dat bespaart energie.

Oliecrisis
Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog hadden de Duitsers al eens de zomer- en wintertijd ingevoerd, maar die werd in 1946 afgeschaft. Pas in 1977 voerde de Nederlandse regering de zomertijd weer in. Er was een oliecrisis en iedereen moest zuinig doen met energie. Door de klok een uur vooruit te zetten, hoefden mensen pas later de lampen in huis aan te doen. Ook na de oliecrisis bleef de zomertijd

Ezelsbruggetje
De wintertijd gaat altijd in het laatste weekend van oktober in en duurt vijf maanden. Het laatste weekend van maart wordt de klok weer een uur vooruit gezet. Kun jij niet onthouden of de klok nou voor- of achteruit gezet wordt? Daar is een heel handig ezelsbruggetje voor. In het VOORjaar wordt de klok VOORuit gezet. En er is nog een ezelsbruggetje. Als de wintertijd wordt ingevoerd, kun je een uur langer slapen. Je WINT ER een uur bij.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik vindt het erg leuk deze site...........
doei doei

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.