Foto's: ANP

Een muur dwars door Berlijn

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek
Redactie
Kidsweek

Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat de Berlijnse muur werd neergehaald. Dat was toen groot feest: mensen konden weer naar de andere kant van de stad. Nu is het ook groot feest bij de herdenking.

In 1961 stond er van de één op de andere dag opeens een gigantisch grote, betonnen muur in Berlijn. Dwars door de straten heen. Sommige mensen konden niet meer naar hun familie, die aan de andere kant van de stad woonde. De muur was gebouwd door de Sovjet-Unie, wat nu Rusland is. Zij wilden voorkomen dat inwoners van het strenge, arme stukje Oost-Berlijn naar het rijkere, vrijere westen zouden vluchten. Door de muur konden mensen nergens heen.

Mijnen
In totaal werd een muur van meer dan 150 kilometer gebouwd. De muur werd heel streng bewaakt. Je kon in Berlijn niet zomaar van oost naar west. Er waren allemaal wachttorens met soldaten erop, en achter de muur lagen mijnen. Tussen 1961 en 1989 was Berlijn hierdoor letterlijk in twee stukken gedeeld. 

Klimmen op de muur
Op 9 november 1989 werd er een persconferentie gegeven. Daarop werd verteld dat de inwoners van Berlijn weer de grens over mochten steken. Dit kwam als een grote verrassing. Mensen waren maar wat blij: ze begonnen meteen het beton kapot te slaan en klommen op de muur. 

kidsweek muur 2muur 3

Het grootste deel van de muur is afgebroken. In Berlijn staan nog enkele stukken muur overeind. Die vormen een herinnering aan de tijd dat de stad in twee delen was.

Om te vieren dat Berlijn al 25 jaar weer één stad is, komt de muur vandaag héél even terug. Nou ja, niet echt natuurlijk. Eentje van ballonnen, om de vrijheid te vieren.

muur 4

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

cool de Berlijn die muur gaat kapot

150 km is veel. ik ben blij dat het grootste deel van de muur is afgebroken. Juichen

Vraagtzichaf geweldig!! Juichen Duimomlaag Rentweg Vraagtzichaf Oeps Blij

zozo echt heel knap
Juichen Duimomhoog

yes de muur is kapt

aaaaa is niet grapig

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps