Foto ANP

Een Rembrandt uit de printer

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien Jansen
Bouwien
Jansen

De schilder is al 347 jaar dood, maar tóch werd vandaag in Amsterdam een nieuwe Rembrandt onthuld. Het kunstwerk rolde uit een 3D-printer!  

Kan een computer net zo goed schilderen als de beroemde kunstenaar Rembrandt? Dat wilde een team van technici, computerwetenschappers en kunstkenner weten. Achttien maanden lang hebben ze gepuzzeld en geknutseld. Vandaag was het schilderij eindelijk af.

Typisch Rembrandt

Hoe ze dat kunstje geflikt hebben? Door maar liefst 168.263 onderdeeltjes van alle 346 schilderijen die de echte Rembrandt ooit heeft geschilderd, in de computer te stoppen. Daarna sloeg de computer aan het rekenen.

Vervolgens kwam er iets uit de 3D-printer rollen dat erg veel op een onontdekt werk van de grote meester lijkt: een portret van een zeventiende-eeuwse man. Witte kraag, brede hoed, typisch Rembrandt.

Net echt

Toch waren niet alle kunstexperts die dinsdagochtend kwamen kijken, overtuigd. Hoewel de geprinte Rembrandt nét echt lijkt, schijnen sommige kleine dingetjes de computer te uiteindelijk verraden. Wat er met het nieuwe werk gebeurt, is nog onduidelijk. Het portret hangt voorlopig in een galerie en is (nog) niet te koop.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

jammer dat rembrandt 347 jaar dood is maar gelukkig dat ze met de 3d-printer van al zijn 346 kunstwerken 1 nieuwe schilderij hebben kunnen maken

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps