Geen bril? Buiten spelen!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Steeds meer mensen hebben een bril nodig. Als kinderen al héél slechte ogen hebben, kunnen ze daar later problemen mee krijgen. Gelukkig kun je iets leuks doen om je ogen te beschermen. Wat? Twee uur per dag buitenspelen! Dat zegt het Oogfonds. 

De helft van iedereen boven de twintig is bijziend. Zij dragen een bril of lenzen. Als kinderen ogen hebben van -6 of lager, kunnen ze later nóg slechtziender worden. Daarvoor waarschuwt het fonds.

Lange ogen
Bijziendheid ontstaat als je jong bent. Je oog groeit te snel en wordt te lang. Daardoor vallen dingen niet goed op je netvlies en zie je slecht. Dat je slecht ziet kun je verhelpen met een bril of lenzen, maar je oog blíjft lang. Word je ouder, dan kun je daar problemen mee krijgen.

Lekker voetballen
Waarom helpt buitenspelen tegen slechte ogen? Waarschijnlijk omdat het slecht voor je oog is om alles van dichtbij te bekijken. En dat doe je als je binnen bent!

Ook lezen en van dichtbij naar een scherm staren is niet goed. Je kunt beter naar een voetbal kijken die je net hebt weggeschopt, om maar eens wat te noemen! Ook kan het zijn dat het beter voor je is omdat je ogen buiten een stofje aanmaken dat ze beschermt tegen vervorming. 

Nog meer tips van het Oogfonds:

- Eet gezond: groente, fruit en vis zijn goed voor je ogen!

- Beweeg! Dat zorgt voor een goede doorbloeding van je netvlies.

- Draag een vuurwerkbril als je naar vuurwerk kijkt.

- En een zonnebril als de zon schijnt. UV-stralen in je ogen zijn niet goed voor je!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ja goed om te weten, maar iegenlijk wist ik het al maar dat maakt natuurlijk niet uit, jullie zijn gewoon geweldig!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.