Gláucio (13) en Márcia (18) mogen blijven

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Goed nieuws voor Gláucio (13, foto) en Márcia (18). Samen met hun ouders zouden ze vrijdag op het vliegtuig gezet worden naar Angola. Het gezin woont al vijftien jaar in Nederland, maar is uitgeprocedeerd. Maandagnamiddag hoorden ze van staatssecretaris Dijkhoff dat ze hier toch mogen blijven wonen. Ook hun moeder krijgt een verblijfsvergunning.

Waarom moest het gezin naar Angola?
Toen de ouders van Gláucio en Márcia nog in Angola woonden, werkte hun vader in het leger. Er was in die tijd een burgeroorlog. Veel mensen die meevochten in het leger waren slecht. Oud-soldaten mogen daarom niet in Nederland wonen. Want misschien zijn het wel misdadigers.

Maar of de vader van Gláucio en Márcia écht slechte dingen deed? Dat doet er niet toe, vond de Nederlandse regering lange tijd. Ze moest gewoon worden teruggestuurd, voor de zekerheid. Met hun hele gezin.

Nu is staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asielbeleid) van mening veranderd. Gláucio en Márcia mogen na zoveel jaar niet de dupe worden van wat hun vader heel lang geleden misschien heeft gedaan. Daarom krijgen ze toch een verblijfsvergunning. Ook hun moeder mag in Nederland blijven. Alleen hun vader moet weg.

Wanneer hoorden ze dat ze weg moesten?
Vrijdagochtend stonden er ineens agenten in hun huis. Het gezin moest meteen meekomen. Tijd om tanden te poetsen was er niet. Ze moesten hun telefoons inleveren en werden naar een detentiecentrum in Zeist gebracht. Daar zouden ze tot vrijdag blijven, tot ze op het vliegtuig naar Angola werden gezet.

Wat nu?
Kinderrechtenorganisatie Defence for Children wilde maandagavond een protest organiseren in Zeist. ‘Het is treurig dat kinderen die in Nederland zijn opgegroeid moeten boeten voor wat hun vader misschien heeft gedaan’, vindt de organisatie. Maar protesteren hoeft dus niet meer. Wel vindt er maandag iets anders plaats. Een kinderrechtenfeestje, om het goede nieuws te vieren. Donderdag lees je hierover meer in Kidsweek.

Het VPRO programma Bikkels maakte een uitzending over Gláucio. Die wordt vanavond om 19.25 uur op NPO 3 herhaald.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Owhjee Dit is erg zielig maar beter dat hun WEL mogen blijven! Vraagtzichaf

Zo zielig de vader mag niet mee Vraagtzichaf

Egt niet normal dit is better‍‍‍ Rentweg Oeps

ik vind het niet leuk dat de vader niet mag blijven Rentweg

oh mijn god ik ga nu naar angola om hem te helpen doei

Ik vind het wel goed want eerst was het best zielig dus ik vind het wel goed voor hem!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.