Foto: EPA

Griekenland zegt NEE

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

‘NEE!!!’, zei de meerderheid van de Grieken zondag in een belangrijke stemming. ‘NEE, we willen niet nóg meer bezuinigen! We hebben het hier al zwaar genoeg.’ 

Premier Tsipras had de bevolking om haar mening gevraagd over een bezuinigingsplan dat andere landen voor Griekenland maakten. Het antwoord was duidelijk: ‘NEE, we vinden het een slecht plan!’

Problemen
Griekenland heeft al jaren grote geldproblemen. Ze hebben daarom veel geld geleend van andere Europese landen, maar de problemen zijn nog niet opgelost. Europa wil wel nog meer geld uitlenen, maar alleen als Griekenland nog meer gaat bezuinigen. Maar dat willen de Grieken dus niet.

Blut?
Voor Griekenland wordt het dus opnieuw een erg spannende week. Heel veel dingen zijn nog onduidelijk. Gaan de banken nu wel gewoon open? En raakt het land nu echt blut? Niemand kan nog antwoord geven op die vragen. Wat de andere Europese landen gaan doen, is ook nog onzeker. Vanavond, en vast ook nog later deze week, gaan ze daar weer uitgebreid over vergaderen.

Intussen is de Griekse geldminister Yanis Varoufakis vandaag opgestapt. Hij denkt dat veel andere regeringsleiders inmiddels zo’n hekel aan hem hebben, dat het beter is als een andere Griek komt meevergaderen.

ANP 33361310'Ik stop ermee', zegt Varoufakis


Nieuwe munt
De eerste zorg van veel Grieken is nu of er nu nog wel geld is om bijvoorbeeld de salarissen van ambtenaren en de pensioenen van oude mensen te betalen. De Griekse regering moet daar nu als een haas iets op verzinnen. Heel veel geld lenen bij Rusland bijvoorbeeld. Of zelf een nieuwe munt beginnen.

Of terug naar de munt van vroeger, de drachme. Of heel misschien toch nog samen met de andere eurolanden een oplossing vinden.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het dom dat de geldminister nu opstapt eigenlijk laat hij zijn land met de problemen Rentweg Vraagtzichaf Oeps Blij Duimomhoog Duimomlaag Juichen

Dit is een slechte keuse.......

Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf

zeg ja dan worden we rijker

ik snap wel waarom ze het niet willen
maar dit is waarschijnlijk wel beter voor het land Vraagtzichaf Juichen Rentweg Duimomlaag Oeps Blij Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.