Foto ANP

Griffels en Penselen uitgedeeld

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline Ancona
Jacqueline
Ancona

In Amsterdam zijn vandaag belangrijke boekenprijzen uitgedeeld. Blije schrijvers stonden te stralen met hun Vlag en Wimpel, Zilveren Griffel, Penseel of Palet!

Cursus boekenprijzen
Even een korte cursus boekenprijzen: prachtige teksten worden bekroond met een Griffel en tekeningen met een Penseel. Maar als die tekeningen in een vertaald boek zitten, dan krijgen ze juist een Palet.

En oh ja, boeken die net niet geen Griffel of Penseel/Palet winnen, maar wel zo bijzonder zijn dat ze opvallen krijgen een Vlag en Wimpel. Weet je dat ook weer!

Hotel de grote LDe goochelaar de geit en ik Dirk Weber

Griffels
Om het nog een beetje ingewikkelder te maken heb je binnen de Griffels ook weer categorieën, bijvoorbeeld die van boeken voor kinderen vanaf 9 jaar. Twee boeken werden in die categorie bekroond.

De ene is De goochelaar, de geit en ik van Dirk Weber: een mooi verhaal over het boerenland, met in de hoofdrollen een slimme jongen, een geit met een gebroken poot en een vader die goochelt én smokkelt.

En als tweede Hotel De Grote L van Sjoerd Kuyper waarin hoofdpersoon Kos weinig bespaard blijft: een dooie moeder, een vader die in het ziekenhuis dreigt te bezwijken aan een hartaanval, een hotel aan de rand van de afgrond en een liefde die niet lukt. Beroerde omstandigheden dus, maar gelukkig zorgen die tegelijkertijd voor veel hilarische situaties.

Ook bekroond
Ook bekroond werd het prachtige boek Doodgewoon. Met een Griffel voor de tekst van Bette Westera en een Vlag en Wimpel voor de tekeningen van Sylvia Weve.

doodgewoon

Het is nog even afwachten welke van al deze Zilveren Griffels wordt gepromoveerd naar een Gouden Griffel. Op het Kinderboekenbal, dinsdagavond 6 oktober, wordt dat bekendgemaakt. Twee weken eerder op woensdag 23 september, worden het Gouden Penseel en het Gulden Palet uitgereikt in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Nieuwsgierig naar de hele lijst met winnende boeken? Kijk dan hier!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook