Foto EPA

Het is rond en het glimt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Zo rond de kerst is er geen ontsnappen aan: Kerstliedjes, dennengeur, kerstkransen, ontelbaar veel versieringen. En veel, heel veel kerstballen. Waarom hangen we die ballen eigenlijk ieder jaar weer in de boom?

Kerstballen hingen al in bij mensen in huis, voordat ze in een boom werden gehangen. In Groot-Brittannië hingen ze in de achttiende eeuw glimmende koperen ballen boven de haard of boven de deur te hangen. Die ballen zouden kwade geesten, heksen en ongeluk buiten de deur houden. Net zoals vuurwerk afsteken met Oud & Nieuw is bedoeld om kwade geesten af te schrikken. De bollen werden heksenballen genoemd. Als er een kwade geest binnen kwam, zou hij zijn eigen gezicht zien in de glimmende bal en er zó van schrikken dat hij er als een haas vandoor zou gaan. En wie iets slechts dacht, kreeg die gedachte meteen weer terug door de weerspiegeling in de bal.

Een eeuw later maakten mensen in Tsjechië slingers met glazen balletjes voor in de boom. Daar stammen onze kerstballen van af. Tegenwoordig zitten ze ook niet meer alleen in de boom, maar liggen ze ook in een schaal op tafel of hangen aan een lint boven de deur.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps