Foto's Henk Hoff

'Je moet virus-informatie viral laten gaan'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek
Redactie
Kidsweek

Informatie over virussen als hiv, ebola en malaria is nou niet bepaald het leukste om te leren op school. Maar wel belangrijk, om te voorkomen dat je zelf misschien ooit besmet raakt. Hoe zorg je dat zulke voorlichting wél leuk wordt?

Met een rap en een Facebookpagina, vond een groep leerlingen van basisschool De Triangel in Amstelveen. Ze maakten die en wonnen er donderdag een prijs mee. 

'Leer zoveel mogelijk over een bepaald virus én zorg dat andere kinderen dat ook te weten komen', luidde de opdracht van de Viruskenner-wedstrijd. De Triangel was de enige basisschool die meedeed: verder deden er alleen maar middelbare scholen mee. Maar aan ideeën had het winnende basisschoolgroepje geen gebrek.

viruskenner 2

V.l.n.r. Wim, Rick, Roos, Noah, Saar en Annabel

Geen game
'We wilden eerst een filmpje maken, of een toneelstuk of een game', vertelt Noah (12). Maar die ideeën bleken niet goed genoeg, of te lastig. 'Uiteindelijk was het Stevens idee om in een rap te vertellen wat we allemaal wisten over hiv.' Bovendien kun je met een rap op YouTube héél veel mensen bereiken, legt Wim (12) uit.

'Er zitten dagelijks héél veel mensen op YouTube. Die bekijken allerlei leuke dingen, zien ons filmpje en kunnen dat delen en versturen naar anderen, zodat steeds meer mensen het te weten komen.'

Viral
Zoals het hiv-virus bij een paar mensen begint en snel kan verspreiden naar heel veel andere mensen, zo kan dat met een YouTube-video ook. Viral gaan dus

Om te zorgen dat éxtra veel mensen het zouden zien, maakte de groep ook nog een Facebookpagina aan. Annabel (12): 'Toen hebben we iedereen gevraagd om ons te volgen en het te delen.'

 

Ook op school
Hoewel je zulke filmpjes meestal thuis ziet, zouden ze best handig zijn op school, denkt Steven (11). 'Meesters en juffen zouden zoiets ook in hun les kunnen gebruiken'. Want de ouderwetse lesmethode, met een leraar die voor de klas staat te vertellen, is soms best een beetje saai.

De groep wil vaker leren aan de hand van YouTube-filmpjes, muziek en tekeningen. Of met iPads. Rick (12): 'Dat is bij sommige vakken wel handig, bijvoorbeeld tijdens aardrijkskunde om kaarten op te zoeken.' Saar (11): 'Maar je moet niet de hele dag op de iPad zitten. Misschien een halve dag.' Roos (11): 'Schrijven kan bijvoorbeeld niet op de iPad. Dat moet gewoon handmatig blijven.'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

vet ik wil dat ook wjjjjjjja

Leuk dat waren kinderen van mijn school

leuk mijn broer zit bij hun in de klas. Rentweg Juichen Vraagtzichaf

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.