Komeetlander is wakker

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Komeetlander Philae is wakker en heeft contact gezocht met de aarde. De accu van het ruimtevaartuig was leeg en daarom leek het maandenlang alsof Philae stuk was.

Tien jaar lang was het ruimtevaartuig onderweg naar komeet 67P-Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Onderzoekers stuurden Philae de ruimte in om meer te weten te komen over het ontstaan van de aarde. Philae kon informatie verzamelen en naar aarde sturen.

Moeite voor niks?
Maar toen Philae afgelopen november eindelijk geland was, leek alle moeite voor niks.  Op de komeet waar Philae staat, bleek te weinig zonlicht om de accu op te laden. En dus kwam er geen enkel signaal meer naar de aarde.

Maar afgelopen zaterdag maakten de medewerkers van het ESA's vluchtleidingcentrum in het Duitse Darmstadt een klein vreugdedansje. Totaal onverwacht kwamen er ineens berichten binnen die die afkomstig bleken van de kleine lander. Heel lang duurde het contact niet: slechts 85 seconden.

Zonnig
Uit de gegevens die de komeetlander verstuurde, blijkt dat de komeet waar hij staat nu dichter bij de zon staat. Daardoor kon Philae zijn accu's met zonnepanelen weer opladen.

Onderzoekers zijn heel blij dat Philae weer wakker is. Ze verwachten dat lander snel weer zó ver opgeladen is, dat er uitgebreider contact mogelijk is.

Philae on the comet back view

 

Meer weten over Philae en diens ruimte-vriendinnetje Rosetta? Bekijk hier een grappig uitlegfilmpje!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

wcht mooi ik zou ook naar het heelal willen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.