Foto ANP XTRA (bewerking KW)

Kortere appjes? Beter in taal!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Klagen jouw ouders weleens dat je teveel whatsappt? En daarbij woorden weglaat? Dan kun je ze nu vertellen dat je door die korte appjes je taal traint. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht.

Whatsappen met wetenschappers
Wetenschappers van de Universiteit Utrecht hebben onderzoek gedaan naar de taalkennis van jonge whatsappers. Ze whatsappten met 55 kinderen tussen 10 en 13 jaar. De kinderen kregen berichtjes van de onderzoekers op hun telefoon en mochten daar op hun eigen manier op reageren. Daarna kregen ze taalopdrachten.

Nadenken over woorden
Wat bleek? Hoe meer woorden de kinderen weglieten uit hun appjes, hoe beter ze scoorden op de taaltest. Onderzoeker dr. Elma Blom legde aan radiozender BNR uit hoe dat komt. ‘Ik denk dat het je grammaticaal beter kan maken, omdat je bij het afkorten van je berichtjes heel goed moet nadenken over taal en welke woorden je wel of niet kunt weglaten.’

Abracadabra
Zo appten kinderen bijvoorbeeld ‘Bus gemist’ in plaats van ‘Ik heb mijn bus gemist’. ‘Het is een vorm van taalspelen’, vindt Blom. Ze ontdekte veel verschil in de appjes die ze onderzocht. Sommige waren ‘behoorlijk abracadabra’, zegt ze. ‘Dan moest ik aan mijn kinderen vragen wat er stond.’

Oorzaak of gevolg?
Blom geeft toe dat ze niet weet of je talenkennis beter wordt van veel whatsappen, óf dat je makkelijker woorden weglaat als je al beter bent in taal. Om daarachter te komen is meer onderzoek nodig. Tot die tijd kun je maar beter whatsappen én opletten in de klas.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

aha ga k ook doen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.