Foto Astrid Kroon

Ludgerschool wint debattoernooi

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Leraren kunnen discussies over gevoelige onderwerpen zoals geloof beter vermijden in de les. Over die stelling ging het zaterdag tijdens de finale van het Bassischool Debattoernooi 2015. De Ludgerschool uit Utrecht won van de Rehobôthschool uit Barendrecht. Kidsweek sprak de winnaars.

‘Ik had niet verwacht dat we zouden winnen’, zegt Quintie (12). ‘Ik vond het al mooi om mee te doen.’ Samen met haar team heeft ze net net een gigantische beker gekregen op het podium van het Willem de Zwijger College in Papendrecht, waar het debattoernooi was. Dat terwijl ze best een moeilijk stelling hadden om te verdedigen.

‘Persoonlijk was ik tegen de stelling’, zegt teamgenoot Tessa (12). Maar de loting bepaalde dat ze voor moest zijn. ‘Toen dacht ik “shit”’, vertelt ze. ‘Maar ik bedacht me dat er ook argumenten vóór zijn.’ Het team kreeg een paar minuten om die te bedenken en uit te werken. Quintie was wel blij dat ze voor moesten zijn. ‘Ik heb een Turkse familie en daar worden wel eens grapjes over gemaakt. Dat kon ik gebruiken in de discussie’, vertelt ze.

Vroeg naar bed
Hoe hadden ze zich voorbereid op het toernooi? ‘We hadden boekjes om te oefenen met debatteren’, vertelt Quintie. Soms hoefden ze niet naar gym, zodat ze konden oefenen. Ook hebben ze hard gewerkt aan het teamwork. Ze waren goed op elkaar in gespeeld. Daardoor wonnen ze het toernooi zelfs.

Qunitie wil ik later misschien wel meer doen met debatteren. Voor Benthe (12) is het meer een hobby. ‘Je kan er ook echt gebruik van maken in het dagelijks leven’, zegt ze. ‘Stel dat je vroeg naar bed moet, dan kun je goede argumenten geven.’

Debattips van de dames:

  • Kijk goed naar de jury
  • Praat duidelijk
  • Let op je lichaamstaal
  • Blijf jezelf
  • Word zeker van jezelf, ook al ben je dat niet altijd
  • Sta achter je punt
DEEL DIT ARTIKEL Facebook