Foto's Dreamstime

Matteo (8) bedenkt nieuw woord

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Hoe noem je een bloem die heel veel blaadjes heeft? Matteo (8) uit Italië bedacht daar een nieuw woord voor. Zijn juf vond die zo mooi, dat ze probeert het in het Italiaanse woordenboek te krijgen.

Petaloso. Met dit woord omschreef Matteo in zijn opstel een bloem met veel blaadjes. Het woord bestaat officieel niet in het Italiaans, maar zou wel kunnen bestaan.

Petalo is Italiaans voor (bloem)blaadje. En als je in deze taal -oso achter een woord zet, bedoel je daarmee dat het ergens veel van heeft. Net als wanneer je in het Nederlands ergens -rijk achter zet. Bijvoorbeeld bosrijk: een gebied waar veel bossen zijn.

In het woordenboek?
Matteo gebruikte deze taalregels om het woord petaloso of blaadjesrijk te vormen. Dit woord bestaat nog niet, maar zijn juf vond het zo mooi, dat ze een brief schreef naar de makers van het woordenboek. Daarin vroeg ze of die petaloso aan de lange lijst woorden willen toevoegen.

dreamstime s 31435721

De makers van het woordenboek vonden het ook heel mooi, schreven ze aan Matteo. 'Het woord dat je hebt uitgevonden is goed gevormd en zou gebruikt kunnen worden in de Italiaanse taal. Het is mooi en duidelijk.'

Compliment van de minister-president
Maar in het woordenboek staan alleen woorden die ook echt gebruikt worden. De makers gaven Matteo een tip: 'Als het je lukt om jouw woord te delen met heel veel mensen en als die allemaal gaan zeggen "Wat is dit een petaloso (blaadjesrijke) bloem!", dan wordt petaloso een woord in het Italiaans.'

Matteo's juf zette het woord meteen op Facebook. Daar is het al bijna honderdduizend keer gedeeld. De woordenboekmakers hebben het woord via Twitter verspreid. En zelfs de minister-president, naamgenoot Matteo Renzi, bedankte de 'kleine Matteo' via Twitter voor het nieuwe woord. 

Meer van dit soort artikelen lezen? Wil je je eigen versgedrukte papieren krant op de deurmat krijgen? Kidsweek lees je nu zes weken lang voor maar 6 euro. Speciaal voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Waar wacht je nog op? 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Mijn dochter had het vanmorgen over een flabbertje, oftewel een neusvleugel. Ik vond hem geniaal gevonden

wat raar er waren toch al alle woorden en dan bedenkt hij zo even een nieuwe woord wat bijzonder Rentweg Vraagtzichaf Juichen

bloemen mmmm....... ruikt lekker leuk woortje matteo
pataloso

Slim!! Goed bedacht Matteo!! Vraagtzichaf Vraagtzichaf

wwwwwwwoooooooooooooooooooooooooooohhhhhhhhhhhhhhhhhh Duimomhoog

Waar ligt de klemtoon?enzeg je dan: Pé of pè?

Petaloso klinkt mooi als je het zegt-zeg het maar PETALOSO Juichen Juichen

Hey naamgenootjeeeee
I love you Matteo
Ps: ik ben een gwwn jongen!!!!!!!!

ik bn net nieuw woehoe

Juichen

Wauw Een Kind Van 8 Duimomhoog Knap Hoor Blij

leuk dat die juf er zoveel tijd aan besteed Vraagtzichaf Blij

ik heb ook een nieuw woord:
filmpjeskaasglasscherf

ik heb een nieuw woordje bedacht: inhoudingsvermogen.
het vermogen dat je hebt om je in te houden.
Ps. Ik ben geen robot.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.