Foto ANP

Meer gestunt met fout vlees

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

In de Nederlandse supermarkten was vorig jaar veel vaker dieronvriendelijk vlees in de aanbieding dan in 2014. Dat zegt Wakker Dier, een organisatie die opkomt voor dieren. 

Hoe kwam Wakker Dier hierachter?
De organisatie bekeek de folders van supermarkten. Ze telden gewoon alle aanbiedingen van het afgelopen jaar bij elkaar op. Wat bleek? Vorig jaar waren er 3566 aanbiedingen met vlees van dieren die geen goed leven hebben gehad. Dat is bijna de helft meer dan het jaar ervoor.

Hoe weten ze welke dieren wel en geen goed leven hebben gehad?
Daarvoor bestaan keurmerken. Op vlees van dieren die genoeg ruimte hebben en goed te eten krijgen, staat een stempel. Handig, want zo weet je precies wat je koopt.

Om welke supermarkten gaat het?
Het zijn er zeven: Albert Heijn, Dirk, Emté, Aldi, Jumbo, Plus en Lidl.

Om welk vlees gaat het?
Plofkip, varkensvlees en rundvlees. De Albert Heijn, Lidl en Emté hadden vooral veel goedkope plofkip.

Deden de supermarkten het alleen maar slecht?
Nee, er is ook goed nieuwst. Er waren in 2015 óók twee keer meer aanbiedingen voor vlees mét een keurmerk. Die dieren hebben dus een beter leven gehad.

Wat wil Wakker Dier?
Dat supermarkten stoppen met 'foute' aanbiedingen. De organisatie roept de regering op om actie te ondernemen. Politici zijn wel tegen kiloknallers, maar er kan niet zoveel tegen gedaan worden.

De kiloknallers verbieden in een wet gaat de regering te ver. Liever willen ze in gesprek met supermarkten.

Wat zeggen de supermarkten zelf?
Jumbo zegt dat ze bezig zijn met verbetering. 'Veel van ons varkensvlees heeft al sinds september één ster van het Beter Leven keurmerk', zegt een woordvoerder. 'Dit jaar zullen we dat verder vergroten. Verder hebben we sinds eind 2014 steeds meer nieuwe standaard kip. Binnenkort hebben we geen plofkip meer in ons verse kipschap . In 2017 willen we alleen nog duurzaam vlees verkopen.´

Albert Heijn laat weten dat ze het niet eens zijn met Wakker Dier. 'We hebben juist minder verdiend aan vlees dat in de aanbieding was', zegt een woordvoerder. Ook hij benadrukt dat de supermarkt veel stappen in de goede richting zet. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Waarom staat op het plaatje iets van de C100 als die ee niet eens bij hoort?

Ik heb een reactie op (Hond/Blokje) Wat maakt het uit!

dit is inderdaad best wel erg maar waarom met c1000 ik zeg reclame

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.